UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загроза для печінки: солодкі та дієтичні газові напої підвищують ризик захворювань

Регулярне споживання газованих напоїв збільшує ризик хвороби печінки на 50-60%

Фото ілюстративне.

Фото ілюстративне.

Нове масштабне дослідження, представлене на конференції UEG Week 2025 у Берліні, проаналізувало регулярне споживання як звичайних солодких напоїв, так і їхніх дієтичних аналогів. Вчені встановили зв’язок із підвищеним ризиком розвитку стеатотичної хвороби печінки, пов’язаної з метаболічною дисфункцією (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, MASLD).

MASLD — це стан, коли жир накопичується в печінці людей, які не зловживають алкоголем. З часом це може призвести до запалення, цирозу чи раку печінки. За оцінками експертів, нині близько третини населення світу має прояви цієї хвороби, і кількість випадків продовжує зростати.

У дослідженні взяли участь 123 788 осіб із британського біобанку, які на початку спостереження не мали захворювань печінки. Протягом понад 10 років учасники заповнювали 24-годинні дієтичні анкети, у яких зазначали типи та частоту споживання напоїв.

Читайте також: Шкідливе харчування погіршує пам’ять лише за кілька днів

Результати показали, що люди, які регулярно п’ють солодкі напої, або напої з низьким вмістом цукру, або штучними підсолоджувачами, мають значно вищий ризик розвитку MASLD — на 60% для дієтичних напоїв і на 50% для солодких. Усього протягом спостереження хвороба розвинулась у 1178 учасників, а 108 осіб померли від ускладнень, пов’язаних із печінкою.

“Наше дослідження показує, що навіть помірне споживання дієтичних напоїв, наприклад однієї банки на день, пов’язане з вищим ризиком ураження печінки”, — зазначив Ліхе Лю, провідний автор роботи та аспірант кафедри гастроентерології Першої афілійованої лікарні Сучжоуського університету в Китаї.

Вчена пояснила, що цукор у звичайних напоях спричиняє швидке підвищення рівня глюкози й інсуліну, що призводить до збільшення ваги та накопичення жиру в печінці. Водночас штучні підсолоджувачі можуть впливати на кишковий мікробіом, послаблювати відчуття ситості, стимулювати тягу до солодкого та навіть викликати додаткове виділення інсуліну.

Читайте також: Оброблене м’ясо не має жодного “безпечного” рівня споживання. Воно несе за собою високі ризики

Автори підкреслюють, що заміна таких напоїв водою суттєво знижує ризики — на 12,8% для солодких напоїв і на 15,2% для дієтичних. Водночас перехід від одного типу підсолодженого напою до іншого не зменшує небезпеки.

“Найбезпечніший вибір — вода. Вона не створює метаболічного навантаження, не сприяє відкладенню жиру в печінці й залишається найкращим способом підтримувати здоров’я організму”, — наголошує Лю.

Як пише CNN, незалежний експерт, гастроентеролог Саджид Джаліл зі Стенфордського університету, який не брав участі у дослідженні, підтвердив важливість висновків: “Це дослідження має високу доказову силу завдяки великій вибірці, валідним методам діагностики та тривалому спостереженню. Його результати чітко демонструють, що як звичайні, так і дієтичні напої можуть з часом шкодити печінці”.

Раніше дослідження виявило, що щоденне споживання до двох літрів штучно підсолоджених, “дієтичних” напоїв може підвищувати ризик розвитку фібриляції передсердь — порушення серцевого ритму на 20%. Порівняльний аналіз показав, що напої з доданим цукром підвищують цей ризик на 10%, тоді як вживання непідсолоджених чистих соків, навпаки, може його знизити на 8%.