UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан в Україні: які зміни відбулися на концертному ринку

Російські музиканти почали масово скасовувати концерти на території країни.

28 листопада президент України Петро Порошенко підписав указ про введення в країні воєнного стану терміном на 30 днів (до 26 грудня). Воєнний стан введено в 10 областях України: Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській та внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії.

Як повідомляє Karabas LIVE, з минулого тижня музиканти почали переносити концерти, які були заплановані не лише в областях, в яких введено воєнний стан, але також і в Києві. Разом з тим, зміни у графіку концертів торкнулися в основному російських артистів.

Так, концерт гурту "Аквариум", який повинен був відбудуться в Києві 8 грудня, перенесено на 8 червня 2019. На наступний рік перенесли і всеукраїнський тур колективу. При цьому, лідер "Аквариума" Борис Гребенщиков пояснив перенесення концерту "форм-мажором".

"З не залежних від організатора та артиста причин" перенесений був і концерт групи "Тараканы!", який також був запланований на 8 грудня. Нова дата виступу – 15 лютого 2018 року.

Концерт російського гурту Sonic Death в Києві перенесено з 1 грудня на 8 лютого 2019 року. Про це повідомило агентство icecream promo, яка є організатором заходу.

Організатори заявили про скасування концерту "Гречки", який був запланований на 14 грудня, у Харкові. А ось виступи співачки в Києві та Дніпрі все ще в силі.

"В день появи новини про введення воєнного стану у нас був зафіксований різкий спад продажів - на 67%. Але вже протягом наступних днів ситуація почала вирівнюватися і на сьогодні показники практично повернулися до колишніх, які були до ВП. Зараз продажі такі: 65% - українські артисти, 35% - зарубіжні. З російськими артистами поки не зовсім зрозуміло - є скасування, є переноси. Ситуація хаотична і ускладнена відсутністю зрозумілих роз'яснень з боку державних органів", - розповів засновник Karabas.com Максим Плахтій.

Співзасновник Сoncert.ua Дмитро Чинь заявив про те, що в середньому по країні спостерігається спад продажів на 30,65%, а питання про скасування концертів надходять з областей, в яких введено воєнний стан. "Якщо нічого нового поганого не станеться в найближчий тиждень, відкладений попит буде задоволений. Тобто спад тимчасовий: людям потрібно переконатися, що Новий рік ніхто не скасував, що дітей безпечно вести на довгоочікувані новорічні сімейні шоу, концерти, про які вони мріяли і на які чекають, не збираються скасовувати", - додав він.

"З понеділка кількість заходів на наш сайт зменшилася на 20-25%, а продажі впали на 30%. Але зараз все потроху відновлюється і повертається до показників, які були до введення воєнного стану", - поділився співзасновник Kontramarka.ua Олександр Порядченко.

Раніше повідомлялося, що на час дії воєнного стану Україна не пропускатиме на свою територію росіян чоловічої статі у віці від 16 до 60 років. Для громадян України немає жодних обмежень.

У ДПСУ зазначили, що громадяни Росії зможуть потрапити в Україну тільки в тому випадку, якщо в'їжджають за дипломатичним паспортом, мають посвідку на тимчасове або постійне проживання, або їдуть з причини хвороби чи смерті близьких.

Після атаки Росії в районі Керченської протоки, в результаті якої погранслужба ФСБ захопила три українських кораблі з 24 моряками на борту, в десяти областях України ввели воєнний стан терміном на 30 днів.