UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна запропонувала ЮНЕСКО відсвяткувати ювілей Шевченка на міжнародному рівні

Міністр культури сподівається, що заявка буде прийнята і протягом 2014 року все світове співтовариство, зокрема, і в рамках ЮНЕСКО, буде відзначати ювілей Великого Кобзаря.

Міністерство культури України сподіваються, що генеральна конференція ЮНЕСКО прийме рішення про відзначення 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка на міжнародному рівні.

"Україна звернулася до ЮНЕСКО з пропозицією відзначити ювілей Тараса Шевченка на міжнародному рівні", - повідомив у ході години запитань до уряду в парламенті міністр культури України Леонід Новохатько.

За словами міністра, таку заявку ЮНЕСКО прийняла, і на засіданні генеральної конференції буде розглядати це питання.

Новохатько повідомив, що відповідне засідання генеральної конференції ЮНЕСКО відбудеться у листопаді 2013 року. "Ми сподіваємося, що наша заявка буде прийнята і протягом 2014 року все світове співтовариство, зокрема, і в рамках ЮНЕСКО, буде відзначати ювілей Великого Кобзаря", - сказав він.

Також Новохатько розповів про дії уряду з підготовки до святкування 200-річчя з дня народження Шевченка.

Зокрема, за словами міністра, уряд виділив 27,2 млн грн на ремонт центрального музею Шевченка в Києві, який не ремонтувався з радянських часів. "Тому є прекрасна можливість довести до розуму не тільки могилу Тараса Шевченка, не тільки будинок-музей Тараса Шевченка, але й музей у Києві", - сказав він.

Глава Мінкульту зазначив, що в проекті ремонту музею, передбачено створення кращих умов для експозиції, і для роботи вчених у будівлі музею.

- До ювілею Тараса Шевченка Держкіно оцифрує ряд класичних кінострічок про Кобзаря

Також, за словами міністра, за рішенням уряду проводиться реставрація фільмів, знятих за творами Шевченка. "В листопаді цього року, я сподіваюся, що разом з вами ми будемо на презентації тих відреставрованих фільмів, зокрема, "Сон", "Наймичка", - сказав він, зазначивши, що найстарший кінофільм датований 1926 роком.

Новохатько також повідомив, що Україна тісно співпрацює з державами, де жив і бував Шевченко за життя - Казахстан і Росія. За його словами, у цих країнах також заплановано низку заходів з відзначення 200-річчя з дня народження Шевченка. !zn

Читайте також:

Новий міністр культури буде видавати 12-томник Шевченка "стаханівськими темпами"

У палаці "Україна" пройде Шевченківський театральний фестиваль

Влада і опозиція окремо вшанували пам'ять Шевченка

У Росії виявили невідомі роботи Тараса Шевченка