UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США з молотка продадуть прокламацію 1789 року про День подяки, підписану президентом Вашингтоном

Відомі тільки дві копії цього указу. Прокламація першого президента США Джорджа Вашингтона, в якій День подяки оголошується національним святом, за прогнозами аукціоністів, піде з молотка за $ 8-12 мільйонів.

Аукціонний дім Christie's виставить на торги документ XVIII століття, який поклав початок загальнонаціональній історії одного з найвідоміших американських свят - дню подяки, який традиційно відзначають в останній четвер листопада.

Прокламація першого президента США Джорджа Вашингтона, в якій День подяки оголошується національним святом, як припускають аукціоністи, піде з молотка за $ 8-12 мільйонів.

День подяки є одним із найстаріших і найулюбленіших свят у США. Відзначати його американці почали у 1621 році. Тоді, зібравши перший урожай на новій землі, колоністи Массачусетсу, щоб віддати хвалу Богові, накрили стіл і запросили місцевих індіанців, які допомогли їм вижити. Ті принесли з собою невідому європейцям птицю, яка згодом стала незмінним атрибутом цього сімейного свята - індичку.

Документ, що стосується свята і підписаний Джорджем Вашингтоном, датований 3 жовтня 1789 року. Президент закликає жителів США відзначити День подяки у четвер, 26 листопада.

Відомі тільки дві копії цього указу. Другий зберігається у Бібліотеці Конгресу у Вашингтоні. Примірник, що виставляється на торги, за запевненням фахівців аукціонного будинку, зберігся набагато краще за побратима. За їхніми словами, рукопис був у приватній колекції з 1977 року.

Американські колекціонери проявляють все більше інтересу до стародавніх документів національної історії. У 2009 році на аукціоні Сhristie's за 3,4 мільйона доларів було продано рукописний текст промови 16-го президента країни Авраама Лінкольна, виголошеної у 1864 році, через два дні після переобрання на другий термін. В історію вона увійшла як "Переможна", оскільки була виголошена незадовго до закінчення Громадянської війни (1861-1865). У минулому році унікальний екземпляр Конституції США 1789 року, який належав Джорджу Вашингтону, було продано за 9,8 мільйона доларів. Ця сума більш ніж у три рази перевищила оціночну вартість раритету. !zn

Читайте також:

В Єрусалимі знайдено найдавніший юдейський молитовник віком понад 1000 років