UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Києві відкрилася виставка "Курбас: Нові світи"

На виставці представлені оригінальні експонати, документи, аудіозаписи епохи театру "Березіль".

Автор: Василь Артюшенко

У Києві в Мистецькому арсеналі відкрилась виставка "Курбас: Нові світи". Головне завдання виставки - показати новаторство Курбаса, що визначає його як одного з найвидатніших експериментальних театральних режисерів першої половини ХХ сторіччя. Першу частину виставки присвячено експериментальній творчості Леся Курбаса та Мистецького Об'єднання "Березіль" у Києві в 1922 - 1926 роках. За чотири роки "Березіль" перетворюється з малої майстерні молодих акторів на організацію з сотнями учасників, яка радикально змінює театральне обличчя України. Постановки "Березоля" були представлені на міжнародних виставках у Парижі (1925) та Нью-Йорку (1926). У 1926 році уряд реорганізує Мистецьке об'єднання "Березіль" у Державний драматичний театр "Березіль" у Харкові.

Друга частина виставки присвячена виставам у театрі "Березіль", де Курбас працював протягом 1926 - 1933 років. Це три вистави, що показують тодішню столицю як новий урбаністичний центр. У постановці "Народний Малахій" Миколи Куліша (1928) головним виражальним засобом є особлива музичність мови. В "Алло на хвилі 477" (1929) Харків представлено в тогочасних найновіших європейських трендах. Це перше джаз-ревю в Україні було дотепною сатирою на старі порядки. Дія комедії "Мина Мазайло"(1929) в постановці Курбаса відбувається в космічних конструкціях Меллера. Таке режисерське рішення поєднує часи, де минуле і майбутнє впливаєють на сучасність. Курбас сподівався, що його театр перетворить Харків на центр нової урбаністичної культури України, однак його задум був жорстоко знищений режимом.

У 1923 році Мистецьке Об'єднання "Березіль" започаткувало Театральний музей для збереження пам'яті про історію українського театру та фіксації розвитку сучасного театру. Коли "Березіль" переїхав до Харкова, Театральний музей у Києві став самостійною установою. Саме колекцію музею театрального та кіномистецтва України, яка є найбільшим зібранням пам'яток про діяльність "Березоля" , покладено в основу експозиції "Курбас: Нові світи". На виставці представлено понад 200 експонатів з музею, серед яких оригінальний макет сценографії Вадима Меллера до вистави "Джіммі Гіггінз", сценічний костюм з вистави "Газ" (1923), ескізи, афіші, режисерські рукописи та фотографії. Під час виставки вперше представлено партитуру джаз-ревю "Алло на хвилі 477". Відвідувач має унікальну можливість прослухати аудіозапис першої дії вистави "Народний Малахій" у виконанні Йосипа Гірняка, який у 1928 році був провідним актором цієї постановки.

Про "криві дзеркала" епохи, в яку доводилося жити й творити Лесю Курбасу читайте у статті "Скуті одним ланцюгом".