UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Білорусі заборонили продажі роману «1984» Орвелла

Книга була заборонена у СРСР та інших тоталітарних державах Східної Європи до 1987 року.

У Білорусі заборонили продажі роману-антіутопії Джорджа Орвелла «1984». Про це з посиланням на відповідне розпорядження повідомляє незалежне видання «Наша Ніва».

«Зняти з продажу всі варіанти книги Овуелл Д. «1984». Про виконання доповісти не пізніше 19 травня», — йдеться у розпорядженні.

Читайте також: Білорусь активізувала війська біля кордону з Україною через «загрози з боку України та НАТО»

«1984» розповідає про тоталітарне суспільство, жителі якого позбавлені громадянських прав та індивідуальності, існує культ особистості Великого Брата. Мову змінила новомова: «війна – це мир», «свобода – це рабство». Фраза "Великий брат стежить за тобою" стала афоризмом.

Роман був заборонений у СРСР та інших тоталітарних державах Східної Європи до 1987 року. білоруською мову його було перекладено 1992 року. У державній мережі «Бєлкнига» роман знаходився на четвертому місці у списку бестселерів, що є рідкістю для книг, що вийшли десятиліття тому.

Нагадаємо, у 2020 році митниця Білорусі зажадала доказів того, що книга «Гары Потэр і таемная зала» («Гаррі Поттер і таємна кімната»), яку видавництво «Янушкевич» намагалося ввезти на територію країни, немає закликів до повалення чинної влади. Книгу надрукували у Литві.

А вже цього місяця білоруський диктатор Алєксандр Лукашенко підписав схвалені парламентом поправки до Кримінального кодексу. Тепер у Білорусі розстрілюватимуть за плани вчинити теракт чи вбивства політиків.