UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ткаченко пригрозив УПЦ МП кримінальною відповідальністю у разі зникнення артефактів із Лаври

Зокрема йдеться про мощі святих.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко попередив представників УПЦ МП про кримінальну відповідальність у разі зникнення з Києво-Печерської лаври будь-яких музейних експонатів, зокрема мощів святих. Таку заяву він зробив в ефірі національного телемарафону.

Він наголосив, що на території Києво-Печерської лаври, крім нерухомого майна, є ще понад 800 музейних експонатів, зокрема мощі святих, передані монахам на зберігання. Щодо них, за словами міністра, буде проведена окрема ревізія.

Читайте також: До кінця березня УПЦ МП має піти з Києво-Печерської лаври – документ

«Я хотів би попередити… якщо рухоме майно, власне музейні експонати, в тому числі мощі, якимось чином кудись будуть переміщені. Остання ревізія була у 2018 році, і все це зафіксовано, всі об’єкти є в переліку. Будь-який крок, який зможуть здійснити представники УПЦ МП відносно рухомого майна, власне музейних експонатів, буде зафіксований, і вони будуть мати кримінальну відповідальність», – сказав Олександр Ткаченко.

Печери з мощами святих у Києво-Печерській лаврі
Центр інформації УПЦ / Facebook

Міжвідомча комісія, підкреслив він, дійшла висновків, що з боку УПЦ МП в Лаврі «були порушення щодо використання майна, і їх досить багато, в тому числі новобудови на території Нижньої Лаври без відповідних дозволів, і багато інших речей». Нагадаємо, йдеться про 36 незаконних будівель на території Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра».

На питання, чи буде Мінкульт звертатися до правоохоронних органів, якщо УПЦ МП відмовиться залишати будівлю Лаври після 29 березня, Ткаченко сказав: «Ми це передбачили. До складу комісії щодо ревізії включені представники як СБУ, так і МВС».

Читайте також: Патріарх РПЦ Кіріл поскаржився Папі Римському та генсекретарю ООН на вигнання ченців із Києво-Печерської лаври

Нагадаємо також, міністр заявив, що монахи зможуть залишитися в Києво-Печерській лаврі, але за певних умов, зокрема перейти до ПЦУ.