UA / RU
Підтримати ZN.ua

Світлана Алексієвич пише книгу про білоруську «революцію з жіночим обличчям»

Письменниця вважає, що під час протестів білоруси стали нацією.

Світлана Алексієвич, яка в 2015 році отримала Нобелівську премію з літератури, пише книгу про протести в рідній Білорусі, повідомляє Reuters. За словами самої письменниці, протести в Білорусі були унікальними, оскільки у цієї революції було «жіноче обличчя».

У розмові з представниками агентства, Алексієвич заявила, що за місяці протестів білоруси «змогли зробити те, що не вдавалося протягом сотень років, змогли стати нацією».

Виступаючи перед прем'єрою документального фільму «Мужність» про протести в Білорусі на Берлінському кінофестивалі, Алексієвич заявила, що білоруські учасники протесту зробили щось унікальне. «У нашої  революції жіноче обличчя. Якби у неї було чоловіче обличчя, вона, ймовірно, була б про війну і кровопролиття. І навіть якщо негайного результату немає, він з'явиться, як у кротів, які риють тунель в майбутнє», - сказала письменниця.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Європарламент закликає ЄС відключити Білорусь від SWIFT та запровадити секторальні санкції

У серпні минулого року в Білорусі спалахнули протести проти режиму Олександра Лукашенка, спровоковані фальсифікацією президентських виборів і міліцейським насильством проти громадян. За цей час тисячі людей були затримані і побиті силовиками, щонайменше п'ятеро протестувальників загинули. Десятки людей зникли безвісти.

Сім вропейських держав, включаючи Україну, доєдналися до санкцій, які Європейський Союз ввів проти чиновників режиму Олександра Лукашенка. Крім України санкції підтримали країни-кандидати в члени ЄС Північна Македонія, Чорногорія та Албанія, а також Ісландія, Ліхтенштейн і Норвегія, що входять до Європейської економічної зони. Політику цих держав буде приведено у відповідність до рішень Ради ЄС про санкції.

Також санкції проти режиму Лукашенка ввели Велика Британія і Канада.

Мінфін США включив до санкційного списку  керівництво силових структур і Центрвиборчкому Лукашенка.

Офіційний Київ "поставив на паузу" контакти з Мінськом. Верховна Рада визнала вибори в Білорусі сфальсифікованими і підтримала введення санкцій.