UA / RU
Підтримати ZN.ua

Словник Collins назвав слово року

Цьогоріч словом року став "кліматичний страйк".

Укладачі тлумачного словника англійської мови Collins English Dictionary назвали словом року "кліматичний страйк" (сlimate strike). На сайті словника наголошується, що кліматичний страйк - це форма протесту, яка стала популярною близько року тому у зв'язку з акцією шведської школярки Грети Тунберг і з того часу переросла в загальносвітовий рух.

Вперше словосполучення "кліматичний страйк" було зареєстроване у 2015 році, коли подія з такою назвою пройшла в Парижі під час конференції щодо змін клімату. Разом з тим, відтоді кліматичні страйки поширилися і стали частим явищем у багатьох великих містах світу. Цього року частота вживання терміна зросла в 100 разів.

В шорт-лист словника в цьому році також увійшли:

influencer (людина, що виявляє вплив на уми через соцмережі);

deepfake (заснована на штучному інтелекті методика створення підроблених зображень або відео, які неможливо відрізнити від справжніх);

hopepunk (оптимістичний напрямок сторітеллінгу, що протиставляється похмурому антиутопічному grimdark).

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Минулого року укладачі словника назвали словом року "одноразовий". Тоді зазначалося, що з 2013 року частота використання слова зросла в чотири рази, в основному завдяки програмам, які розповідають про вплив пластику на навколишнє середовище.

16-річна Тунберг стала відома на весь світ після того, як стала пропускати школу п'ятницях, починаючи з серпня 2018 року для того, щоб виходити на пікети біля будівлі шведського парламенту, вимагаючи вжити заходів щодо запобігання глобального потепління. Незабаром до її п'ятничним акцій приєдналася молодь по всьому світу, а Ґрету стали запрошувати виступати в ООН, на Всесвітньому економічному форумі та інших міжнародних заходах вищого рівня.

16 вересня Тунберг і її рух Fridays for Future були відзначені премією "Посла Совісті" від міжнародної правозахисної організації Amnesty International.