UA / RU
Підтримати ZN.ua

Проти режисерки фільму "Росіяни на війні" відкрито кримінальне провадження

Парламентський комітет з питань нацбезпеки Канади визнав, що держава не може фінансувати такі фільми, але...

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

СБУ відкрила кримінальне провадження у справі режисерки фільму «Росіяни на війні» Анастасії Трофимової. Про це на звернення голови комітету Верховної Ради з питань свободи слова відповів перший заступник Генерального прокурора Олексій Хоменко. Він повідомив. що провадження відкрито, а досудове розслідування здійснюється слідчими Головного слідчого управління СБУ.

Про це Ярослав Юрчишин повідомив на своїй сторінці у Телеграмі.

Читайте також: Україна відреагувала на відмову фестивалю у Канаді зняти з показу фільм "Росіяни на війні"

Трофимова разом із російськими військами незаконно перетинала державний кордон України, вела зйомки та випустила фільм, у якому російських окупантів подають із людським обличчям. Трофимова проживає в Канаді і зняла матеріал за кошти платників податків Канади.

"Минулого тижня парламентський комітет Канади з питань нацбезпеки визнав, що держава не може фінансувати такі фільми, а також обговорили загрози, які несе російська дезінформація. Вдячний за реакцію, але хочеться досягти жорсткішого покарання за порушення українського Закону. І саме Україна має першою порушити справу Трофимової. Сьогодні дізнався, що за моїм зверненням Служба безпеки розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками ч. 3 ст. 436-2 КК України (виправдовування та визнання правомірною російської агресії). Стежимо за перебігом", - написав Юрчишин..

Читайте також: На Цюрихському кінофестивалі скасовано показ пропагандистського фільму "Росіяни на війні"

Прем'єра фільму «Росіяни на війні» відбулася на 81-му Венеціанському кінофестивалі та викликала широку громадську реакцію. Фільм дає лише невеликі проблиски реальних бойових дій і не розкриває масштаби руйнувань, завданих російськими військами в Україні. У документальному фільмі українець, який воює на боці Росії, каже, що Україна бомбила власні східні регіони. Ще один герой трансляції поширює наратив про «українських нацистів».

У деяких країнах спроба показати документальний фільм була припинена завдяки протестам українців та місцевих громадян, які розуміють, що російські солдати - не жертви, а окупанти.