UA / RU
Підтримати ZN.ua

Призначено нового голову Комітету Шевченківської премії

Відповідний указ підписав президент.

Президент України Володимир Зеленський призначив нового голову Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка. Ним став колишній міністр культури нашої країни Євген Нищук, йдеться в Указі президента №288/2023.

У ньому також йдеться, що новий голова має подати пропозиції щодо нового персонального складу Комітету.

Читайте також: Премію Гонгадзе отримав засновник проєкту Ukrainer Логвиненко

Євген Нищук – український актор театру, кіно та дубляжу, Народний артист України, міністр культури України з 27 лютого по 2 грудня 2014 року та з 14 квітня 2016 року по 29 серпня 2019 року.

Нищук змінить на посади колишнього голову Комітету Юрія Макарова, який заявив, що йде у відставку у березні, після скандалу, який спалахнув навколо присудження премії цього року.

Нагадаємо, цього року вперше в історії Шевченківської премії 9 березня, у день народження Тараса Шевченка, не було оприлюднено списку лауреатів та опубліковано відповідний указ президента. Наступного дня, 10 березня, Макаров опублікував у своєму Facebook пост про те, що існуючі номінації вирішили доповнити ще однією, «За внесок у перемогу», тому лауреатів у існуючих номінаціях та новій мали оголосити 22 травня.

Але вже 11 березня Комітет премії оголосив лауреатів частини номінацій, а голова Комітету Шевченківської премії Юрій Макаров невдовзі подав у відставку. Пізніше про складання повноважень заявили і члени Комітету.