UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент затвердив новий склад комітету Шевченківської премії

Головою комітету є Євген Нищук.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про присудження Національної премії імені Тараса Шевченка цього року та про затвердження нового складу Комітету премії. Відповідний документ був опублікований на сайті президента.

Читайте також: Шевченківську премію-2023 вручать без додаткової номінації – Нищук

Так, до складу Комітету з Шевченківської премії увійшли:

Крім того, Зеленський доручив Комітету «провести конкурс на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2024 року для відзначення видатних творів літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, присвячених героїчній боротьбі Українського народу під час збройної агресії Російської Федерації проти України». При цьому, йдеться про те, що до цього конкурсу положення щодо строку опублікування творів не пізніше як за півроку до їх висунення на здобуття премії, не застосовується.

Нагадаємо, цього року вперше в історії Шевченківської премії 9 березня, у день народження Тараса Шевченка, не було оприлюднено списку лауреатів та опубліковано відповідний указ президента. Наступного дня, 10 березня, голова Комітету Юрій Макаров опублікував у своєму Facebook пост про те, що існуючі номінації вирішили доповнити ще однією, «За внесок у перемогу», тому лауреатів у існуючих номінаціях та новій мали оголосити 22 травня.

Але вже 11 березня Комітет премії оголосив лауреатів частини номінацій, а голова Комітету Шевченківської премії Юрій Макаров невдовзі подав у відставку. Пізніше про складання повноважень заявили і члени Комітету.