UA / RU
Підтримати ZN.ua

Подарований на весілля Мане портрет авторства Дега виставили на аукціон

Зосереджена навколо французького імпресіонізму та раннього модернізму, колекція філантропа й бізнесмена Джозефа Готунга охоплює групу портретів Дега.

Sotheby's пропонуватиме на цьогорічному аукціоні китайські мистецькі старожитності та портрети імпресіоністів, зібрані нащадком однієї з найбагатших родин Гонконгу. Йдеться про 400 робіт із колекції покійного бізнесмена та філантропа Джозефа Готунга, они будуть розділені між розпродажем у Гонконзі в жовтні та розпродажем у Лондоні в грудні. Серед картин –  портрет Едґар Деґа, подарований на весілля Ежену Мане та Берті Морізо, пише The Art Newspaper.

Читайте також: Український імпресіонізм: нормандський формат

Згаданий аукціонний дім незабаром запропонує те, що залишилося від його колекції, загалом розділивши її на дві категорії: китайські картини, предмети та старожитності, що охоплюють два тисячоліття (виставлять на аукціон 8 і 9 жовтня в Гонконзі), а також європейські меблі та портрети 17-го –  початку 20-го століття (їх представлять 7 і 8 грудня під час продажу робіт Старих майстрів у Лондоні (СМ – художники Західної Європи, які працювали до 1800 року – ред.).

Читайте також: Лондонська національна галерея перейменувала картину «Російські танцівниці» Дега

Французький імпресіонізм та ранній модернізм

Зосереджений навколо французького імпресіонізму та раннього модернізму, він включає групу портретів Деґа — помітний жанр для художника, оскільки він ніколи не писав портретів на замовлення. Найціннішим з них є його портрет молодшого брата Мане, Ежена, 1874 року, створений як весільний подарунок натурнику та його дружині, художниці Берті Морізо. Цю роботу оцінюють 4-6 мільйонів фунтів стерлінгів.

Готунг, представник однієї з найбагатших і найстаріших сімей Гонконгу, зайнявся колекціонуванням творів мистецтва  на початку 70-х років минулого століття після того, як через затримку рейсу опинився в Сан-Франциско. Щоб убити час, він зайшов у антикварний магазин і знайшов пару білих нефритових чаш. У 1990-х переїхав із Гонконгу до Великої Британії. Незважаючи на своє багатство та плідну підтримку й покровительство митцям, Джозеф Готунг залишався відносно непублічною персоною протягом усього свого життя і зберігав свою колекцію у власному будинку в Лондоні.

Нагадаємо, днями єгиптологи закликали повернути Розетський камінь та погруддя Нефертіті: деталі претензій до Лувру.