UA / RU
Підтримати ZN.ua

Історичний момент у фотографії: митця нагородили за згенерований штучним інтелектом знімок

Він зіграв з псевдопам’яттю, фальшивим спогадом про події, які ніколи не відбувалися

Берлінський фотохудожник Борис Елдагсен цього року взяв участь у Всесвітній організації фотографії Sony World Photography Awards, провідному фотоконкурсі, який пропонує нагороди, серед яких 5000 доларів США готівкою, фотоапарат Sony, поїздка до Лондона на церемонію нагородження та/або всесвітня реклама через книгу та виставку. Елдагсен подав зображення під назвою THE ELECTRICIAN  до творчої категорії відкритого конкурсу 2023 року. Це портрет двох жінок, нібито зафіксованих в епоху 40х. Зображня він згенерував за допомогою штучного інтелекту, чого автор не приховував, пише Petapixel.

Читайте також: Мона Ліза у ріці: ШІ навчили домальовувати картини культових художників

Митець спричинив суперечки та дискусії після того, як здійснене з допомогою штучного інтелекту зображення отримало першу премію на одному з найпрестижніших фотоконкурсів у світі. Тоді він відмовився прийняти приз, а організатори конкурсу зберігали мовчання з цього приводу.

Читайте також: Чечня, Донбас 14-го, та війна-2022: з'явився трейлер фільму про фотографа "Глядєлов"

«ПСЕВДОМНЕЗІЯ — це латинський термін для псевдопам’яті, фальшивої пам’яті, як-от фальшивий спогад про події, які ніколи не відбувалися, на відміну від спогаду, який є просто неточним», — пише художник на сторінці проєкту.

«Наведені нижче зображення були створені за допомогою генераторів зображень ШІ (штучного інтелекту). «Використовуючи візуальну мову 1940-х років, Борис Елдагсен створює свої зображення як підроблені спогади про минуле, якого ніколи не існувало, яке ніхто не фотографував. Ці зображення були уявлені мовою та перередаговані від 20 до 40 разів за допомогою генераторів зображень штучного інтелекту, поєднуючи техніки «замальовування» та т.зв.  «швидкого шепоту».

Читайте також: Непорушна стіна України: в Києві презентували арт-інсталяцію, що стала літописом героїчного спротиву українців (фото)

«Дякую, що обрали мою роботу та зробили цей момент історичним, оскільки це перше зображення, створене штучним інтелектом, яке перемогло у престижному міжнародному фотоконкурсі, — написав Ельдагсен на своєму сайті. — Зображення штучного інтелекту та фотографії не повинні конкурувати між собою в одній категорії. Це різні сутності. ШІ — це не фотографія. Тому я не прийму нагороду».

Читайте також: Штучний інтелект створив ведучу новин для ЗМІ Кувейту

Автор пояснив свій вчинок тим, що хотів протестувати конкурс стосовно використання ШІ-знімків та започаткувати дискусію про майбутнє фотографії.