UA / RU
Підтримати ZN.ua

Названо номінантів на Букерівську премію

Букерівська премія присуджується авторові за роман, написаний англійською мовою. Головна умова конкурсу: автор повинен проживати в одній з країн Співдружності націй, Ірландії чи Зімбабве. Переможець номінації стає володарем чека на суму 50 тисяч фунтів стерлінгів.

Стали відомі номінанти на одну з найпрестижніших нагород у світі англійської літератури - "Букерівську премію".

Цього року на головний приз будуть претендувати: Таш Оув ("П'ятизірковий мільярдер"); Елеонора Каттон ("Світильники"); Джим Грейс ("Урожай"); Елісон Маклеод ("бомба"); Рут Озаки ("Казка про бутті"); Єва Харріс ("Одружена Чанни Кауфманом"); Ноувайолет Булавайо ("Потрібні нові імена"); Річард Хаус ("Вбивство"); Елісон Маклеод ("бомба"); Шарлотта Мендельсон ("Майже англієць"); Дональд Райан ("Серце-дзига"); Джумпа Лахірі ("В низині"); Колум Маккан ("Через Атлантику"); Колм Тайбин ("Заповіти Мері").

Нагадаємо, Букерівська премія присуджується авторові за роман, написаний англійською мовою. Головна умова конкурсу: автор повинен проживати в одній з країн Співдружності націй, Ірландії чи Зімбабве. Переможець номінації стає володарем чека на суму 50 тисяч фунтів стерлінгів.

Премію присуджують за наступною схемою. Щороку створюється спеціальний консультативний комітет, в якому присутні два видавця, один представник від кожного письменника, літературні агенти, бібліотекарі, книготорговці та фахівці Фонду Букерівської премії.

Цей комітет становить список із сотні книг і затверджує журі з п'яти чоловік, у яке входять письменники, представники науки, літературні критики й інші знакові громадські персони.

Починаючи з кінця липня - початку серпня, за підсумками попереднього відбору, журі оголошує так званий "лонг-лист" (довгий список), в якому значаться від 12 до 13 імен і назв творів.

У вересні з довгого списку формується "шорт-лист" (короткий список) майбутніх номінантів премії, що складається зазвичай з шести учасників.

Переможець Букерівської премії оголошується в жовтні. !zn

Читайте також:

Невідомі розповіді Джеймса Джойса опублікували в Ірландії

Кокотюха не вірить, що українці мало читають

Українці читають в 2 рази менше книг, ніж європейці

Премію Кафки вручили ізраїльському письменнику Амосу Озп