UA / RU
Підтримати ZN.ua

Національна опера України вирішила позбавитися від головного диригента

Головний музичний театр країни «втрачає» головного диригента.

Як стало відомо ZN.UA, видатному українському музиканту Володимиру Кожухарю, який займав посаду головного диригента у Національній опері з 1989 року, дирекція театру запропонувала залишити свій пост, виходячи з мотивів подальшої «реорганізації» цього театру.

Як повідомив ZN.UA сам В.Кожухар, звістка про настільки несподіване відсторонення його від займаної посади збіглася з його 70-річчям. Нещодавно у Національній опері відбувся ювілейний концерт маестро.

В.Кожухарю запропонували залишитися в цьому театрі як «пересічному» диригенту. А посада «головного», як така, можливо і зовсім зникне зі штатного розкладу. Хоча головний диригент - один зі стовпів музичного театру. Згідно з відповідною профільною документацією, головний диригент не тільки диригує оркестром, а й розробляє перспективні репертуарні плани, формує склади постановочних груп і виконавців. Як відомо, саме головний диригент - Валерій Гергієв у Маріїнці - основна особа в цьому всесвітньо відомому музичному театрі: саме він і формує його репертуарну палітру.

Питання відставки В.Кожухаря, судячи з усього, пов'язано з нещодавнім призначенням на роль художнього керівника київської опери львівського композитора Мирослава Скорика. Він, очевидно, і буде визначати подальші перспективи театру, а також виступати в якості диригента у деяких проектах.

Однак, як повідомили ZN.UA джерела у самому театрі, не останнім аргументом, що вплинув на долю В.Кожухаря, стало нещодавнє публічне компліментарне висловлювання на його адресу Вадима Писарєва, якого нинішнє керівництво Нацопери до недавнього часу розглядало в якості претендента на крісло художнього керівника.

В.Кожухар, на думку українських музичних критиків, є на сьогодні одним із трьох кращих диригентів України - разом з Володимиром Сіренком і Романом Кофманом. В.Кожухар закінчив аспірантуру при московській консерваторії. З 1964 р. був диригентом, а з 1967 р. - головним диригентом Державного симфонічного оркестру України. З 1973 р. по 1977 р. працював диригентом Київського театру опери і балету, потім до 1988 р. - головним диригентом музичного театру ім. Станіславського і Немировича-Данченка у Москві. У 1978-1988 рр. викладав у Московському музично-педагогічному інституті ім.Гнесіних. З 1993 р. - професор Київської консерваторії.