UA / RU
Підтримати ZN.ua

Натхнення Ван Гога й Моне: легендарна картина Хокусая встановила рекорд Christie's

Під її впливом Клод Дебюссі 1905 року створив три симфонічні етюди «Море». Ксилографія підштовхнула Ван Гога на «Зоряну ніч».

На аукціоні Christie’s у Нью-Йорку за 2,8 мільйона доларів продана гравюра японського художника Хокусая Кацусіки, який вважається одним із найвідоміших митців домодерного японського мистецтва, інформує ARTNews.

Читайте також: Мона Ліза у ріці: ШІ навчили домальовувати картини культових художників

У 1814 він створив першу серію робіт, яку він назвав «манга». Відтоді ця назва використовується на позначення японських коміксів. На Заході Хокусай відомий передусім саме придбаною невідомим пошановувачем гравюрою "Велика хвиля в Канаґава", яка в світі вважається чи не найвідомішим твором мистецтва всієї Азії.

Читайте також: Мурашко, Гоголь, Рєпін і не тільки: Film.ua розвінчуватиме міфи про привласнених російською культурою митців

Продажі сягнули нового рекорду для роботи, яка, як очікувалося, принесе лише від 500 до 700 тисяч доларів. У тринадцятихвилинній боротьбі за роботу шість учасників підняли ціну, повідомляє Wall Street Journal. Переможцем став анонімний телефонний покупець.

Читайте також: "Соняшники" Ван Гога облили томатним супом

«Велика хвиля», на якій крихітні човники наче кігтями розсікають хвилі перед горою Фудзі, стала надзвичайно популярною, оскільки художник створив її у віці 70 років під час, як здавалося, творчого занепаду. Незважаючи на те, що картина Хокусая була призначена для звернення до повсякденної аудиторії в Японії, яка купувала та обмінювала такі гравюри за невеликі суми, вона вплинула на всесвітньовідомих митців.

Розбурхані хмари та композиція «Зоряної ночі» Вінсента Ван Гога перегукуються з «Хвилею» Хокусая. У 1888 році Ван Гог високо оцінив японську роботу, написавши в листі до свого брата, що «ці хвилі — це кігті, і ми відчуваємо, як човни потрапили в них».

Читайте також: У Бонні відбулася передпрем'єра нового твору українського композитора Валентина Сильвестрова

«Велика хвиля» Хокусая зрештою вийшла з замкнутої Японії — ймовірно, як сувенір моряка — і спричинила великий резонанс серед митців у Європі. Куратори відзначають, що «Велика хвиля» надихнула Клода Моне на розбурхані прибережні морські пейзажі, а також «Зоряну ніч» Вінсента Ван Гога, який у своїй композиції замінив строкаті місячні хмари хвилею. Три симфонічні етюди Клода Дебюссі 1905 року La Mer («Море») також були натхненні роботою Хокусая.