UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Лондонському кінофестивалі перемогла стрічка про материнську нелюбов

Фільм британського режисера Лінн Рамзі «Щось не так із Кевіном» (We Need to Talk about Kevin) визнаний кращою стрічкою Лондонського кінофестивалю, який завершується у четвер.

Фільм звернув на себе увагу ще у травні - під час гучної, якщо не сказати скандальної, світової прем'єри на Каннському кінофестивалі.

//www.youtube.com/v/ZLRgAe2jLaw?version=3&feature=player_detailpage

Сенсація і шум супроводжували і однойменний роман, що вийшов у 2005 році, за яким знято фільм. Роман було побудовано в епістолярній формі, у вигляді листів жінки своєму чоловікові, в яких вона болісно згадує всю історію важкого, жахливо важкого виховання їхнього сина.

Як ще немовлям він постійно, безперервно плакав у візку - настільки нестерпно, що якось під час прогулянки вона навіть підійшла до дорожніх робітників із відбійним молотком, аби заглушити плач дитини.

Як він вперто до чотирьох-п'яти років відмовлявся вчитися ходити в туалет, і відразу після того, як вона вимила його, зі злісною усмішкою знову псував собі штани.

Ключ фільму, проте, не у дитині-монстрі, а в корінні його поведінки, у тому, що він - яким би страшним чудовиськом він не виріс - ріс у благополучній, забезпеченій сім'ї середнього класу, у нього було все, що потрібно - своя кімната, іграшки, увага з боку батьків.

Але - і це не твердження, а гіпотеза - не було головного: не було повноцінної самовідданої любові з боку матері.

«Мені здається, що матері і не тільки матері, а батьки в цілому, у тому числі і майбутні батьки, вдячні за те, що хтось наважився показати процес виховання дітей не крізь звичну призму рожевих окулярів, позбавити його романтичного ідеалістичного лиску», - говорить автор роману «Щось не так із Кевіном» американська письменниця Лайонел Шрайвер.