UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мозаїка костюму та помешкань: фотограф із Закарпаття здобув нагороду New York Photography Awards

Вони зуміли мирно співіснувати протягом століть, а також зберегти свою самобутність і передати її наступним поколінням.

Закарпатського фотографа Михайла Дороговича відзначили срібною нагородою на  фотоконкурсі New York Photography Awards. Серія його робіт зображає етнічну складову побуту, помешкання та одягу жителів регіону. Художник відомий своїми давнішими роботами гір. Він фіксував на камеру не лише рідні Карпати, а й Кавказ, Альпи, Алтай, Крим і не лише.

Читайте також: Українець Євген Малолєтка став фотографом року за версію The Guardian

В описі до його проєкту окреслюють історію створення світлин, що акумулюють  у собі культурну спадщину народів Закарпаття:

“Унікальна колекція Закарпатського музею архітектури та побуту в Ужгороді уособлює самобутність і характер жителів найменшого регіону України – Закарпаття кінця ХІХ – початку ХХ ст. 

Читайте також: Весілля, похорони й інша філософія: харківський фотограф документує історії військових та зруйновані міста

На той час це були найбідніші громадяни Австро-Угорщини. Але, незважаючи на це, мешканці Закарпаття, а це різні етнічні групи: українці (лемки, драки, гуцули та доляни), угорці, румуни, словаки, німці (шваби), євреї, всі вони змогли успадкувати надзвичайні багатства. Воно збереглося в народному побуті, одязі та тканинах, гончарному посуді. Це візерунки та орнаменти, форма та дизайн, багатство колориту та широкий спектр його призначення.

Читайте також: Хореограф з Чугуєва, чиє фото стало одним із символів війни, повернулася до роботи після операції на очах

 На цій території, обмеженій Карпатськими горами та гірськими річками Тисою, проживали різні етнічні групи Закарпаття. суворого клімату, але вони зуміли мирно співіснувати протягом століть, а також зберегти свою самобутність і самобутність і передати її наступним поколінням. Сьогодні цю красу можна побачити у нащадків тих людей, які також живуть, працюють, творять на Закарпатті. «Унікальна культурна спадщина народів Закарпаття» розповість вам про це неймовірне багатство найбіднішого краю, який нині впирається в чотири європейські кордони, красу та духовне багатство закарпатців, працю майстрів, побут, гордість і в’янучий цвіт. , але ще живий”.