UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінкульт виділить мільйон на альтернативні арт-проекти

Мінкульт обіцяє підтримати відродження народного ремесла "Волинський серпанок", Фестиваль дзвонового мистецтва, акцію "Бібліотека - територія добра та милосердя" (допомога дітям з обмеженими можливостями) та низку інших проектів.

У рамках акції Міністерства культури "Ярмарок ідей" цього року міністерство виділить мільйон гривень на фінансування чотирнадцяти кращих культурних проектів, відібраних на конкурсній основі.

Культурні проекти стали альтернативою основним програмам міністерства. В кінці минулого року завдяки ініціативі "знизу" (з боку різних творчих і громадських організацій) було подано 132 заявки на підтримку тих чи інших культурних акцій. Відбір таких проектів стартував на початку жовтня 2013-го. І тривав майже півтора місяці. 132 заявки (проекти різних форматів і напрямків) розглядала незалежна експертна рада, створена при Мінкульті. Сама ідея належить Леоніду Новохатьку.

Серед проектів - унікальний "Волинський серпанок", який може бути позиціоновано ЮНЕСКО як "надбання людства". Серпанок - це напрямок старовиннього народного ремесла, який сьогодні відроджують на Волині місцеві патріоти. Суть явища - в унікальній матерії, секрет виготовлення якої залишився ще у позаминулому столітті. Згідно з переказами, саме такий волинський "серпанок" став вбранням і для легендарної Мавки з "Лісової пісні" Лесі Українки. На популяризацію ексклюзивного волинського промислу Мінкульт субсидує 120 тис. гривень.

Окрім "Волинського серпанка" Мінкульт обіцяє також підтримати: Фестиваль дзвонового мистецтва; акцію "Бібліотека - територія добра та милосердя" (допомога дітям з обмеженими можливостями); "Молодий фестиваль" (щорічний огляд театральних робіт нового покоління); "Софія Київська - дітям" (серія дитячих ігрових путівників по пам'яткам заповідника), а також інші ініціативи.

Як повідомили ZN.UA у Міністерстві культури, незважаючи на поточну ситуацію з формуванням нового Кабміну, культурні ініціативи "знизу" будуть у найближчому майбутньому підтримані фінансово, в цьому напрямку вже працюють юристи міністерства.

А ось що повідомив ZN.UA Володимир Дзьобак (ініціатор проекту "Волинський серпанок"): "Якщо надійде фінансова підтримка від держави, то її відразу ж буде спрямовано на популяризацію народних костюмів, виготовлених із серпанка. Буде також проведено свято з театральним дійством за мотивами "Лісової пісні" Лесі Українки і представлено серію унікального українського вбрання, виготовленого за старовинними технологіями. Цього року ми б хотіли домогтися для українського серпанка статусу "надбання людства" у рамках ЮНЕСКО".

Детальніше про "Волинський серпанок" читайте у газеті "Дзеркало тижня. Україна" у матеріалі Катерини Константинової "Лиш згорточок старого полотна. Волинська сенсація: відтворено серпанок для Мавки". !zn

Читайте також:

Визначено головних претендентів на Шевченківську премію 2014 року

Доля ARSENALE під питанням через проблеми з фінансуванням