UA / RU
Підтримати ZN.ua

Джон Малкович прочитає на Софійській площі листи Лінкольна

Легендарний актор виступить в рамках проекту "Шляхи дружби" диригента Ріккардо Муті.

1 липня на Софійській площі у Києві понад 300 музикантів з Італії та України виконають безсмертну музику Джузеппе Верді, яка об'єднає Равенну і Київ в проекті диригента Ріккардо Муті "Шляхи дружби". У рамках проекту на сцені з'явиться легендарний актор Джон Малкович, який прочитає листи Авраама Лінкольна.

У концерті візмуть участь Молодіжний оркестр Луїджі Керубіні, створений Муті з найкращих молодих виконавців Італії, а від української сторони – симфонічний оркестр і хор Національної опери України, камерний хор "Кредо", ансамбль класичної музики ім. Б. Лятошинського, студенти Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського, а також 25 молодих виконавців з Маріуполя: артисти Маріупольського муніципального оркестру "Ренесанс" та студенти Маріупольського коледжу мистецтв.

Італійських та українських артистів об'єднають на одній сцені твори Верді (від Stabat Mater до Te Deum і "Набукко"), а також симфонічна поема "Портрет Лінкольна" А. Копленда, яку прикрасить блискучий Джон Малкович в ролі читця-декламатора. Цей твір був написаний в розпал Другої світової війни і присвячений національному герою американського народу Аврааму Лінкольну. Зазвичай в ролі читця-декламатора уривків з текстів Президента Лінкольна виступають відомі актори чи громадські діячі - Маргарет Тетчер, Білл Клінтон, Барак Обама, Ніл Армстронг, Кетрін Хепберн, Пол Ньюман, Генрі Фонда і ін. Малкович був запрошений в цей проект його автором й незмінним керівником Ріккардо Муті не тільки тому, що є давнім другом видатного диригента сучасності, а й тому, що Маестро вважає тембр Малковича винятковим і дуже підходящим для цього твору.

3 липня цей самий концерт відбудеться в Равенні, і цього разу українські митці приїдуть у гості до італійських колег, щоб виступити у переповненій залі Палацу Де Андре.

З нагоди 150-річчя Національної опери України 4 липня в Італії відбудеться окремий концерт театру Tribute to Valentyn Sylvestrov, присвячений творчості та за участі українського композитора Валентина Сильвестрова, солістів, оркестру та хору НОУ.