UA / RU
Підтримати ZN.ua

Директор британської галереї випадково купив невідому раніше пастель Клода Моне

Директор британської художньої галереї купив три картини Моне за ціною двох.

Джонатан Грін, директор Галереї Річарда Гріна, купив на аукціоні в Парижі дві картини французького імпресіоніста, що зображували небо. По приїзді додому, Грін виявив третю, невідому раніше пастель Клода Моне, яка прилипла до обороту однією з куплених ним картин, повідомляє The Guardian.

На картині зображена пристань і маяк в Нормандії, де виріс художник. За словами Джонатана Гріна, працівники галереї дуже зраділи такій знахідці: "пастелі Моне досить рідкісні. В них можна побачити його захоплення світлом, що поширилося на всі його більш пізні картини".

Походження пастелі також не викликає ніяких сумнівів і чітко вказує на авторство Моне. Картини, разом з якими вона була куплена, були весільним подарунком художника Анні-Марії Дюран-Руель, внучці художнього представника Моне, Пола Дюран-Руеля, в 1924 році. Пастелі зберігалися в сім'ї, якій їх було подаровано. У 1974 році вони вперше з'явилися в Каталозі пастелей Моне Даніеля Вілденстейна, а аукціон у Парижі став їх першим виходом у світ.

Третя пастель, яка була знайдена Джонатаном Гріном, вже офіційно визнана і записана як картина Моне Інститутом Вілденстейна.

Раніше повідомлялося, що деякі шедеври Моне, вкрадені разом з полотнами Пікассо, Матісса і Гогена з музею в Роттердамі, були спалені матір'ю злочинця, яка намагалася замести сліди злочину.