UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британські філологи визнали неологізмом року аналог "повного хаосу"

Словом 2012 року за версією Оксфордського словника став неологізм, що означає позамежну хаотичність. У лексикон також увійшли "єврогедон" і "порно для матусь".

Укладачі Оксфордського словника присудили титул «найкращий неологізм року» терміну omnishambles - від латинського omni, що значить «все», і англійського shambles - «повний безлад».

Слово позначає скрутну ситуацію, всі перспективи виходу з якої дуже туманні. Вперше його вжили автори політичної сатири на ВВС ще три роки тому, проте тільки зараз, за словами лінгвістів, воно увійшло в розмовну мову британців.

На звання слова року претендували й інші не менш витончені слова і вирази.

Так, у список неологізмів судді включили слово Eurogeddon («єврогедон»), що позначає кризу, яка обрушилася на єврозону, дієслово to medal - «завоювати медаль» - з'явився після Олімпійських ігор і вираз Green-on-blue - який вживається щодо військових атак боку, на словах декларує нейтралітет, пише «КоммерсантЪ»..

У список нових уживаних конструкцій потрапила і фраза mummy porn, тобто «порно для матусь» - воно увійшло в лексикон британців після виходу книги «П'ятдесят відтінків сірого» і використовується для позначення жанру жіночого еротичного роману.

Примітний також акронім Yolo (you only live once, «живемо один раз»), і словосполучення «second screening», що позначає перегляд телевізора з одночасним використанням комп'ютера або смартфона. !zn

Читайте також:

Половина британців хотіли б вийти з Євросоюзу

За допомогою Google Books проаналізують культуру за кілька століть

Гонкурівську премію отримав професор філософії за роман про крах надій