UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи знайшли в Лондоні частину тисячолітнього муру часів Стародавнього Риму

Римляни, які зайняли Лондон у ІІІ столітті, настільки боялися нападів непокірних місцевих племен, що оточили місто захисними стінами, у тому числі стінами, що відокремлювали столицю провінції від її гамірних набережних.

У Лондоні не бракує стародавніх історичних пам’яток, але, згідно з  Artnet News, деякі частини римського минулого міста були давно поховані та забуті — донедавна.

Археологи Лондонського археологічного музею (MOLA) знайшли ділянки стіни завдовжки дві милі, яку римляни побудували 2000 років тому, щоб захистити свій британський форпост, який тоді називався Лондініум, поблизу річки Темзи.

Читайте також: Польські археологи знайшли загадковий комплекс кімнат із християнськими стінописами: деталі знахідки в Судані

Розкопки на території навколо річки почалися в 1970-х роках. У період між 2006 і 2016 роками музей виявив три великі секції загальною площею 330 футів біля Riverbank House на Верхній Темз-стріт, Шугар-Куей і Три Куї на Нижній Темз-стріт. Тепер знайшли ще більше стіни, у вищезгаданому виданні поділилися знімками нової знахідки. Тим часом нагадаємо, як виглядали раніше виявлені частки римської стіни Лондона.

Сегменти стіни, які були побудовані з кентського рагстону, були не єдиним відкриттям. Під час розкопок також були знайдені дерев’яні верфи та причали, датовані 133 роком нашої ери. Стан портових споруд показує, наскільки важливою була інфраструктура Лондініуму для Британії під римським правлінням.

Читайте також: Таблички у вигляді сов віком 5000 років можуть виявитися стародавніми дитячими іграшками

Відповідно до Artnet News, ці сегменти стіни та портові споруди отримали «найвищий рівень захисту спадщини від Департаменту культури, медіа та спорту Англії», і вони утворюють єдині видимі частини колись 20-футової стіни на березі річки з частиною в Лондонському Тауері.

«Навіть у такому густонаселеному місті, як Лондон, яке будувалося понад 2000 років, під нашими ногами все ще є таємниці, які потрібно розкрити», — сказав Дункан Вілсон, виконавчий директор Historic England, Artnet  News . «Стіна на березі річки залишається інтригуючим елементом римського Лондона, який викликає стільки ж запитань, скільки і відповідей».

Читайте також: Вчені виявили раніше невідомі міста, піраміди та спортмайданчики майя