UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американський художник через паперові скульптури демонструє згубний вплив зміни клімату на корали

Однією з найпоширеніших проблем коралових рифів є їхнє знебарвлення

© Rogan Brown
© Rogan Brown
© Rogan Brown
© Rogan Brown
© Rogan Brown
© Rogan Brown
© Rogan Brown
© Rogan Brown

Американський художник Роган Браун створює витончені багатошарові скульптури з паперу, які зображають згубний вплив зміни клімату на корали.

Коралові рифи – одна з найчудовіших екосистем у світі, але вони гинуть через зміну клімату. Через підвищення температури океану та стрес, викликаний зміною навколишнього середовища, корали перетворюються з барвистих на білі в процесі, що зветься знебарвленням коралів, яке наочно продемонстрував Браун у своїх роботах «Ghost Coral» і «Coral Garden».

Вони обидві містять шари коралових форм - деякі з них ще яскраві, а інші вже білі. В одній ітерації Ghost Coral ми справді відчуваємо, що корал у небезпеці. Кругла композиція вказує на те, що знебарвлення наближається до того, що залишилося від синього, пурпурового та зеленого – в іншому здорового корала.

Rogan Brown

Читайте також: Вчені запропонували використовувати 3D-друк при відновленні коралових рифів

Корали стали джерелом натхнення для Брауна на початку його творчої діяльності. «Чудова різноманітність органічних форм і тонке зрощення деталей, побудованих шар за шаром, безпосередньо надихнули мене на те, як я проектую та конструюю свої власні скульптури», - розповів художник. «Тому мені дуже сумно як художнику, так і людині бути свідком прогресуючого знебарвлення і руйнування цих дивовижних екосистем через підвищення температури океану, викликаного антропогенним глобальним потеплінням».

Rogan Brown

Діючи через мистецтво, Браун хоче, щоб його роботи були доступною візуальною метафорою, яка інтуїтивно передала те, що відбувається в океані.

Rogan Brown

«Серія «Ghost Coral» – плід цього, – каже він. Але у творчості Брауна не лише похмурість та загибель. «Щоб не посилювати почуття безпорадності та розпачу, який охоплює нас, коли ми стикаємося з жахливими наслідками зміни клімату, я також створив серію під назвою «Кораловий сад», в якій розповідається про роботу, що проводиться морськими силами, біологи та активісти з усього світу, які борються за реанімацію рифів, заново засіваючи їх термостійкими "супер-коралами". Ці фрагменти містять послання надії: ми можемо і маємо діяти, щоб урятувати те, що можемо».

Читайте також: Вчені запропонували використовувати 3D-друк при відновленні коралових рифів

Раніше вчені з Університету Джеймса Кука заявили про виявлення найбільшого за шириною корала Великого Бар'єрного рифу. Коралові поліпи створювали його понад 400 років.

А японським вченим вдалося розглянути та докладно зняти процес поїдання коралами клітин водоростей.