UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американські археологи заявили про виявлення останків флагманського корабля Колумба

Щоб встановити приналежність знайденого корабля до флотилії Колумба, вченим знадобилося більше десяти років.

Американський підводний археолог Баррі Кліффорд заявив, що його команда виявила останки корабля "Санта-Марія", на якому Христофор Колумб вперше досяг Америки. Про це повідомляє CNN.

Кліффорд, що зробив собі ім'я на пошуках піратських кораблів біля півострова Кейп-Код і острова Мадагаскар, виявив останки саме в тому місці, де понад 500 років тому "Санта-Марія" сів на мілину. Вони знаходяться на рифі біля північного узбережжя Гаїті на глибині до п'яти метрів.

Одним з доказів своєї версії Кліффорд вважає те, що на борту корабля знаходиться гармата XV століття.

Для того, щоб археологи змогли провести експертизу і точно відповісти на питання, чи це дійсно колумбівська "Санта-Марія", потрібно підняти рештки корабля на поверхню. За словами Кліффорда, більша частина судна збереглася. Він розраховує на допомогу влади Гаїті в цій операції. Продовжити роботу на Гаїті дослідник збирається в червні цього року.

Зараз команда підводних археологів досліджує корабель за допомогою ехолотів і підводних металошукачів. За їхніми даними, останки збігаються за розміром з каракками - великими вітрильними судами XV-XVI століть, до яких належить "Санта-Марія".

Команда виявила останки судна ще в 2003 році, проте не змогла відразу встановити його приналежність до експедиції Колумба через неправильне датування віку гармати на борту корабля. Археологи продовжили пошуки і виключили всі останки, які знайшли в цій області. За два наступні роки вони добре вивчили озброєння, яким користувалися в епоху Колумба, повернулися в потрібне місце з групою експертів, які оглянули і сфотографували судно.

"Санта-Марія" була флагманським кораблем маленької флотилії, яка відплила від берегів Іспанії в 1492 році. Експедиція ставила за мету знайти західний шлях до Китаю та Індії, щоб налагодити торгівлю золотом і спеціями. Підприємство фінансували король Фердинанд II і королева Ізабелла I.

У жовтні того ж року кораблі досягли Карибського моря. На острові Гаїті моряки побудували укріплення. У грудні "Санта-Марія" сів на мілину, тому назад в Іспанію відпливли тільки два кораблі - "Пінта" і "Нінья". !zn

Читайте також:

Америку відкрили не Колумб і не вікінги, а мисливці кам'яного століття з Європи

Китайські археологи виявили 3,5 тонни древніх монет

Болгарські археологи розкопали скарби родини Олександра Македонського (відео)