UA / RU
Підтримати ZN.ua

5 варіантів олів'є: ситими залишаться всі

Від дореволюційного до дієтичного.

Олів'є – традиційний салат на новорічному столі. Його подарував нам у XIX столітті ресторатор Люсьєн Олів'є, і з того часу ця святкова страва набула багато варіацій. Не тільки тому, що готували по-різному, а й у зв'язку зі змінними тенденціями у світі. Наприклад, все більше людей відмовляються від м'яса, тому, щоб не відмовлятися від улюблених ласощів, доводиться видозмінювати рецепт.

Представляємо вам п'ять різних рецептів олів'є, щоб ситими та задоволеними залишилися всі гості без винятку.

«Справжній» олів'є

Рецепт свого «зимового салату», який підкорив серця тисяч гурманів, Люсьєн Олів'є, який помер у 45 років, так і не встиг розкрити. Хоча основні інгредієнти були відомі, ні в кого не виходило відтворити точний смак салату. Тому всі «справжні» рецепти олів'є - лише спроба приблизно відтворити легендарний смак.   

Інгредієнти:

Інструкція:

  1. Ланспік (застиглий м'ясний бульйон) можна зробити швидко, якщо варите до новорічного столу холодець: просто відлийте півсклянки рідини в окрему ємність і дайте їй застигнути.
  2. Для соусу кабуль розтоплюємо на сковороді 20 г вершкового масла, підсмажуємо на ньому 40 г борошна до золотистого кольору, додаємо 40 г хріну та 40 г вершків, прогріваємо та остуджуємо.
  3. Відваріть або запечіть рябчиків. Їх можна замінити телячим язиком або куріпкою. Відокремте м'ясо від кісток і поріжте. Нарубайте кубиками варену картоплю та огірки. Складіть ці інгредієнти в миску, додайте каперси та оливки, перемішайте.
  4. Заправте майонезом із соусом кабуль. Прикрасьте вареними раковими шийками, салатом латук і рубаним ланспіком.
  5. До подачі тримайте салат у холодильнику, щоб ланспік не розтанув.

Олів'є «Як у дитинстві»

Інгредієнти:

Інструкція:

  1. Вимиту в шкірці картоплю та моркву відварити у підсоленій воді до готовності. Яйця відварити окремо, не допускаючи переварювання жовтка.
  2. Все зварене разом з м'ясом чи ковбасою очистити та нарізати кубиками по 5 мм.
  3. Змішати всі інгредієнти, додати дрібно нарізану зелену цибулю та кріп. Приправити чорним перцем, заправити майонезом та поставити в холодильник.
  4. Солоні огірки нарізати кубиками такого самого розміру. Якщо насіння в них велике - видалити його. Скласти огірки окремий контейнер. Також у окремий контейнер покласти зелений горошок.
  5. Перед подачею на стіл додати в салат солоні огірки та зелений горошок. Ще раз перемішати, спробувати і за необхідності додати сіль та чорний перець.

Веганський олів'є

Інгредієнти

Інструкція

Олів'є з рибою

Інгредієнти

Інструкція

Дієтичний олів'є

Інгредієнти

Інструкція