UA / RU
Підтримати ZN.ua

Невідомі роботи Рембрандта випадково виявили в приватній колекції британської родини

Йдеться про портрети старших чоловіка та дружини з Лейдена, датовані 1635 роком, які нині оцінюють у 5-8 мільйонів фунтів стерлінгів за пару.  

Досі невідомі в колі мистецтвознавців два портрети кисті  Рембрандта виявили в приватній колекції британської родини  передає Financial Times і ділиться фото.

Проводячи звичайну оцінку, експерти аукціонного дому Christie's натрапили на картини голландського майстра XVII століття, чиї роботи приносять мільйонні аукціони.

«Я не знав, що побачу», — сказав Генрі Петтіфер, міжнародний заступник голови відділу живопису Старих Майстрів Christie's (тут йдеться про прийняте в германській та англо-саксонській традиціях позначення видатних художників Західної Європи, які працювали до 1800 року – ред.). Саме він натрапив на портрети літніх чоловіка та дружини з Лейдена, датовані 1635 роком.

Читайте також: Картині Рембрандта "Нічна варта" вперше повернули оригінальний вигляд

Художник зобразив пару на полотнище всього в 8 дюймів, це близько 20 см. Після виявлення їх виставлять на продаж у виставкових залах Christie's у Лондоні 6 липня з оціночною вартістю 5-8 мільйонів фунтів стерлінгів за пару.

Нащадки родини, особу яких Christie's не розкриває, купили пару невеликих картин маслом у 1824 році на аукціоні Christie's. Портрети, написані саме тоді, коли Рембрандт завоював репутацію затребуваного художника, зображують Яна Віллемса ван дер Плюйма та його дружину Япген Карелс, подружжя, пов’язане родиною історією з художником. Ван дер Плюйм, який розбагатів на сантехніці, був видатною фігурою в Лейдені. Їхній син Домінік одружився з донькою дядька Рембрандта. У рік, коли були написані портрети, учасники купили сад поруч із садом матері Рембрандта.

Читайте також: Натхнення Ван Гога й Моне: легендарна картина Хокусая встановила рекорд Christie's

Проаналізувавши портрети та провівши дослідження, які показали «практично безперебійну» лінію походження, що сходить до тих, хто замовляв Рембрандта, Christie's вирішив, що картини є справжніми виробами.