UA / RU
Підтримати ZN.ua

Не тільки папір

Юний родич відзначив свій перехід у стан «тінейджера» тим, що віддалився від батьків, поринув у власні світи (зокрема комп’ютерні) і почав навдивовижу багато читати.

Автор: Олександра Коваль

Юний родич відзначив свій перехід у стан «тінейджера» тим, що віддалився від батьків, поринув у власні світи (зокрема комп’ютерні) і почав навдивовижу багато читати.

Дивуватися годі - ось хіба що читання... Втім, по зрілому розмислі, і в цьому немає нічого дивного: підліток потребує пригод. Під цю потребу, власне, і робиться так звана «підліткова література», а також комп’ютерні ігри й соціальні мережі з їхнім асортиментом «пригод» для тих, хто більше не грається «в індіанців», тим паче не відпливає на шхуні до невідомого острова у пошуках скарбів. Телебачення і навіть кіно зі своїми комерційними «штампами успіху» та лінійними сюжетами найчастіше не в змозі задовольнити пожадливий до пригод дитячий розум (винятки - фільми, зняті за вдалими літературними першоджерелами). Залишаються книжки та віртуальний комп’ютерний світ. Які не такі далекі одне від одного, як може видатися людині, котра виросла з переконанням, що книжка - це неодмінно зшивка папірців.

Нові технології, які ми звично звинувачуємо в тому, що «діти перестали читати», можуть привернути дітей до читання. Але водночас змінюють саму дефініцію читання. Такий загальний висновок із проведеного восени минуло року у США дослідження Family&Kids Reading. Дослідження проводиться щороку на замовлення одного з найбільших у світі видавництв дитячої літератури Scholastic.

Так, діти зачаровані сучасними гаджетами - дослідження це підтверджує: щоразу менше часу вони приділять читанню для задоволення (reading for fun), тобто, крім підручників і літератури, потрібної для виконання домашніх завдань, - і щоразу більше часу витрачають на мобільні телефони та інші гаджети, спілкування в соціальних мережах чи за комп’ютерними іграми. Втім, потерпає не лише читання: через постійне перебування он-лайн діти значно менше часу займаються спортом і будь-якими іншими видами фізичної активності, менше часу спілкуються із сім’єю та друзями. Принаймні так вважає понад третина опитаних батьків.

Водночас 57% дітей віком 9 - 17 років відповіли, що їм було б цікаво читати електронні книжки, причому третина опитуваних дітей заявили, що читали б більше, якби мали доступ до електронних книжок. Причому так відповіли і ті, які читають багато (5-7 днів на тиждень) - 34%, і ті, які читають «середньо» (1-4 дні на тиждень) - 36%, і ті, що читають мало (менше одного дня на тиждень), - 27%.

Може, вони просто мріють про нову електронну «цяцьку»? Наразі це невідомо, адже тільки 6% їхніх батьків мають електронні пристрої для читання книжок. Поки що тільки можна зробити висновок, що кількість користувачів пристроїв та читачів електронних книжок зростатиме: адже понад 16% опитуваних планують придбати пристрій впродовж наступного року, причому батьки не проти поділитися ним зі своїми дітьми (83% опитаних). Отоді ми й дізнаємося, приведе це до збільшення кількості читачів і часу, який вони проводять за читанням, чи ні.

«Дати дітям електронні книжки - це спосіб збільшити кількість дітей-читачів і спосіб збільшити кількість прочитаного ними. Ми знаємо, що теперішні діти мають проблеми з читанням, тому, якщо ми дамо їм такі бажані пристрої, це заохотить їх проводити більше часу за читанням», - каже Френсі Александер, одна з керівників видавництва Scholasctic, замовника цього дослідження.

Може, і справді сторінка, яка зморгує від натискання кнопки, а не перегортається із солодким шурхотом, - саме те, що потрібне «поколінню екрана»? Втім, в електронного формату читання є ще одна особливість.

Понад 84% опитаних батьків погоджуються, що тепер, завдяки Інтернетові, діти мають значно більший доступ до інформації і добре знають, як її здобути. Втім, пригоди в інформаційному просторі наражають їх на проблему критичного оцінювання прочитаного. Це направду проблема, адже 39% дітей погодилися з твердженням «Вся інформація в Інтернеті є правдивою». «Це ставить нові завдання перед батьками і вчителями. Якщо майже половина дітей вірять усьому, що знаходять в Інтернеті, то потрібно думати, як розвинути критичність їхнього мислення», - коментує Френсі Александер.

Понад 70% американських батьків вважають, що їхнім дітям слід читати більше, причому діти з ними погоджуються. Однак з’ясувалося, що вони трохи інакше трактують саме поняття «читання»: понад чверть опитаних дітей вважають, що це стосується і читання SMS чи повідомлень у чатах, але погоджуються з ними лише 15% батьків.

Водночас, принаймні серед американських письменників, які пишуть для юної аудиторії, звернення до електронних форматів перетворюється на нормальну практику. Це не тільки фрагменти творів, які з рекламними цілями розміщують в Інтернеті, не тільки посилання у соціальних мережах. Це, наприклад, «електронне ілюстрування» - розміщення відеороликів до книжки - або створення інтернет-спільнот навколо певних тем, книжок, авторів та їхніх героїв. Змінюється вигляд і паперових книжок, які замість звичних американському оку лапок (чи нашому - тире) у передачі діалогів дедалі частіше пропонують діалоги у вигляді блоггінгу, чату чи СМС-листування. Тобто сучасні літературні герої-підлітки спілкуються так само, як і їхні реальні читачі.

Цікавим є факт, що 66% опитаних дітей заявили, що завжди читатимуть паперові книжки, навіть якщо матимуть власний пристрій для читання електронних книжок.

Які висновки з цього дослідження мали б зробити українські батьки, вчителі, бібліотекарі, видавці, зрештою - самі діти?

Хоча ми відчуваємо, що в Україні результати були б схожими, проте таке дослідження потрібно негайно провести і в нас, принаймні щоб мати підтвердження (чи заперечення) неодноразово висловлених припущень щодо кризової ситуації з читанням.

Також слід звернутися до OECD, яка раз на три роки проводить широкомасштабні міжнародні дослідження вмінь і навиків учнів у читанні та розумінні тексту, математиці і природничих науках. Востаннє таке дослідження було проведене у 2009 році, наступне проводитимуть у 2012-му, тому слід поспішити, щоб не виявилося запізно для зголошення. Результати дослідження, швидше за все, виявляться для українців невтішними, як це трапляється практично з кожною країною, котра долучається до нього вперше. Втім, треба пережити цей шок і зробити відповідні висновки щодо реформування системи освіти, шкільної програми, підходів до вивчення предметів, і насамперед - застосування нових методик навчання читання та критичного аналізу текстової інформації.

Все це має нарешті стати поштовхом до прийняття Державної програми підтримки читання (або хоча б пілотної регіональної у Львові та Львівській області, як це обіцяли колишні і обіцяють теперішні керівники). Ця програма має бути прийнята негайно, а не після очікуваної стабілізації економічної і політичної ситуації. Поки що 50% опитаних респондентів (у США, а в Україні цей відсоток може бути значно нижчим через відсутність суспільної уваги до нього) вважають читання важливим, але цей відсоток невпинно зменшуватиметься, якщо не вжити спеціальних заходів, тому що саме такою є всесвітня тенденція.

Нарешті, тільки від нас самих залежить, чи сприятимуть нам нові технології у нашому особистому розвитку, в розвитку наших дітей, у досягненні поставлених цілей, чи, навпаки, заважатимуть.

Відбірковий етап конкурсу дитячого читання проводиться з 1 по 20 лютого в усіх дитячих та сільських бібліотеках України. Взяти участь у конкурсі можуть усі охочі віком 12 - 13 років (6 - 7 клас). Конкурс проводить ГО «Форум видавців», Національна бібліотека України для дітей, Українська бібліотечна асоціація, Асоціація видавців та книгорозповсюджувачів.

Більше інформації про конкурс на сайті www.bookforum.com.ua