UA / RU
Підтримати ZN.ua

Карлові Вари: на Схід від раю

У Карлових Варах завершується 49-й міжнародний кінофестиваль. У програмі було представлено 190 фільмів із різних країн. Серед фестивальної кінообойми три картини з України.

Автор: Катерина Константинова

У Карлових Варах завершується 49-й міжнародний кінофестиваль. У програмі було представлено 190 фільмів із різних країн. Серед фестивальної кінообойми три картини з України: документальна стрічка "Майдан" Сергія Лозниці, два художні фільми - "Зустріч наосліп" (українсько-грузинська копродукція) і "Плем'я" Мирослава Слабошпицького. Як повідомив DT.UA режисер Слабошпицький, його картину придбала для прокату рекордна кількість країн.

Як завжди, карловарський фестиваль, розміщений "на межі" сходу й заходу, приваблює продюсерів та дистриб'юторів з усієї Європи. А публіка, що стікається на цей фест (багато студентства), справді любить мистецтво кіно. Організатори фестивалю одним із головних своїх досягнень вважають саме глядацький феномен - інтерес до форуму. Глядач платить посильні (навіть для студентської кишені) гроші за можливість переглянути той чи інший фільм. І це надає карловарському форуму шарму "чеського Голлівуду".

Організаційний рівень фестивалю вдосконалюється. Зірки, гості, журналісти мають можливість побачити фільми, які не встигли подивитися на великому екрані, у спеціально обладнаних відеорумах.

Із 1956 р. цей кінофестиваль належить до категорії А.

Карловарський фестиваль тривалий час був побратимом Московського. Але після розвалу СРСР форуми перестали залежати один від одного і почали проходити щороку й автономно. Відтоді чеський фестиваль став головним фестом країн Східної Європи, взявши на себе роль культурного мосту між Заходом і Сходом. Кінопоказ став дуже популярним у молодих любителів кіно, які стікаються в це чеське курортне місто з усієї Європи. Нинішнього року організатори фестивалю подбали про всі вікові категорії гостей.

Почесний гість нинішнього фестивалю - голлівудська зірка Мел Гібсон. За внесок у кінематографію в Карлових Варах його нагородили "Кришталевим глобусом". Світову зірку мало не задушили в обіймах шанувальники. Але актор працює професійно - завжди голлівудська усмішка й невтомність у роздачі автографів.

Журі основного конкурсу очолює іспанський режисер, лауреат "Кришталевого глобуса" Луїс Міньярро. Фільми документального конкурсу оцінює суддівська колегія під егідою ізраїльського продюсера Філіпа Коварскі. А ось головний суддя в програмі "До сходу від заходу" - фестивальний менеджер із Туреччини Ахмет Боясіоглу.

Нинішній фест відкрив американський фільм Майка Кахілла "Витоки", закриється він аргентинською картиною Даміана Шіфрона "Дикі історії".

За головний приз Карловарського кінофестивалю - "Кришталевий глобус" - змагаються 12 художніх фільмів. Серед них 7 світових і 5 міжнародних прем'єр. Самі чехи представлені в конкурсі фільмом Мирослава Кробота "Ніде в Моравії" та спортивною драмою Андреї Седячкової "Гарна гра", дія якої відбувається в Чехословаччині 1980-х років.

Серед основних претендентів на головний приз також франко-казахський фільм Нарімана Туребаєва "Пригода"; бельгійсько-канадський фільм Девіда Ламберта "Весь твій"; "Кукурудзяний острів" Георгія Овашвілі з Грузії; угорський фільм Дьордя Пальфі "Вільне падіння"; джазовий байопік Джеффа Прейсса зі США "У настрої" (Low Down); ісландська картина Хафштейна Гуннара Сігурдссона "Північний Париж"; французька комедія "Сімейний єралаш" Паскаля Рабата; мексиканська "Туристка" Хорхе Переса Солано й латвійська анімація "Каміння в кишені" режисера і сценариста Сігне Баумане.

Повнометражний український фільм "Плем'я" режисера Мирослава Слабошпицького покажуть у позаконкурсній секції "Особливі події". Поряд із ним представляють свої роботи інші почесні гості фестивалю. У цій самій секції заявлено "Апокаліпсис" Мела Гібсона та режисерський дебют Фанні Ардан "Нав'язливі ритми".

Нагадаємо, що картина "Плем'я" вже отримувала головний приз на Канському кінофестивалі в паралельній конкурсній програмі "Тиждень критики". Ця стрічка - абсолютний кінематографічний експеримент. Фільм розповідає драматичну історію, що розгорнулася в інтернаті для глухих. Усі персонажі спілкуються мовою жестів. У центрі - "глухоніма любов": підліток Сергій закохується в дівчину Ганну, що стала "наложницею" бандита з кримінального угруповання "Плем'я" (саме в спецінтернаті це "Плем'я" й орудує).

Напередодні показу в Чехії арт-директор Карловарського форуму сказав, що показ "Племені" стане однією з найцікавіших подій програми, бо це справжній виклик для глядача. Адже любителі кіно не звикли саме так сприймати оповідання - мовою жестів. Мовляв, жорсткий, складний, дуже інноваційний фільм, який не можна пропустити.

Цікаво, що в Каннах на показі "Племені" були присутні представники спільноти глухих Франції. Спеціально для них фільм презентували жестовими українською, французькою та англійською мовами. Можливо, і чехи переймуть цей гуманний досвід? Адже мова глухонімих, як і музика, універсальна, тут не треба витрачатися на озвучку, дубляж.

- Фільм "Плем'я" придбала для прокату рекордна кількість країн, - повідомив DT.UA режисер картини Мирослав Слабошпицький. - 2015 р. картину побачать у кінотеатрах США. У жовтні - в Данії. Вийде цей фільм і на екрани Японії, Гонконгу... Мабуть, уперше український фільм з'явиться і в прокаті Ісландії. Тобто інтерес дуже великий. Щільно розписано й фестивальну карту. З певних причин не можу наперед афішувати фестивальний графік, але зазначу, що в не менш ніж трьох десятках кінофорумів "Плем'я" буде представлене в різних статусах - і в конкурсі, і поза конкурсом. В Україні прем'єру призначено на вересень. На Одеському кінофестивалі фільм не демонструватиметься.

Також у кінопрограмі Карлових Вар - ретроспектива короткометражних робіт Мирослава Слабошпицького, до якої ввійшли стрічки "Глухота", "Ядерні відходи", "Діагноз" та "Інцидент". Свого часу "Глухоту" показали світовій кіноспільноті на Берлінале, і він мав справжній успіх. Режисер неодноразово підкреслював, що саме фестивальний резонанс короткометражних стрічок приніс йому підтримку фондів кіно для зйомок "Племені".