UA / RU
Підтримати ZN.ua

Художній керівник Вахтанговського обговорить зі Ступкою важливі перспективи

Наступного тижня зі столиці розпочинає свій гастрольний тур Україною дуже успішний нині московський театр імені Євгена Вахтангова.

Автор: Андрій Хабаров

Наступного тижня зі столиці розпочинає свій гастрольний тур Україною дуже успішний нині московський театр імені Євгена Вахтангова (успіх підкріплений недавньою «Золотою маскою» за «Дядю Ваню», якого киянам і одеситам пощастило побачити рівно рік тому). Нинішній візит вахтанговців презентує таку ж резонансну недавню прем’єру - «Ветер шумит в тополях». У спектаклі режисера Рімаса Тумінаса зайняті тузи його трупи - Володимир Вдовиченков, Максим Суханов, Володимир Симонов. Спочатку в цей проект були запрошені Сергій Гармаш і Сергій Маковецький, але, очевидно, активна зайнятість обох на кінозйомках і завадила артистам попрацювати з Тумінасом, якого нині називають одним із лідерів сучасного режисерського театру.

П’єсу, яку побачать українці, вже бачили й оцінили французи, англійці... Твір Жеральда Сіблейраса розповідає про трьох французьких дідусів, ветеранів Першої світової війни, яких звели докупи обставини в будинку пристарілих... Але це не драма, не трагедія, а швидше трагікомедія. Вперше п’єсу було поставлено у Франції. Проте коли її переклав англійською культовий драматург Том Стоппард (під назвою «Герої»), п’єса мала ще більший успіх. Вона тріумфально пройшла на Вест-Енді, завоювавши головну театральну премію Великобританії. В основі сюжету - інтрига у зв’язку з планом утечі, яку затіяли старі... Цікаво, що в Європі трьох дідусів грають, відповідно, пристаркуваті актори, а в Тумінаса - відносно молоді.

На київську прем’єру своїх «Тополей», яка відбудеться 25 і 26 травня, завітає сам художній керівник Вахтанговського - Рімас Тумінас. Швидше за все, цей візит передбачає також ділові переговори з Богданом Ступкою з приводу участі видатного українського актора в одному з проектів вахтанговців, а також можливості Тумінаса попрацювати і з українськими акторами (зокрема, під час торішнього візиту з Тумінасом обговорювали варіанти постановки на сцені франківців «Пера Гюнта» Генріка Ібсена.