UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС: Україна повинна обирати між СОТ та Митним союзом

Європейський Союз непокоїть можливість приєднання України до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану. Про це у понеділок, 11 жовтня, повідомила керівник європейської делегації для проведення переговорів з Україною, про створення зони вільної торгівлі в рамках угоди про асоціацію з ЄС Єва Синовець.

Європейський Союз непокоїть можливість приєднання України до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану. Про це у понеділок, 11 жовтня, повідомила керівник європейської делегації для проведення переговорів з Україною, про створення зони вільної торгівлі в рамках угоди про асоціацію з ЄС Єва Синовець.

Відповідаючи на питання, чи відчуває вона, що вище керівництво України справді має намір домогтися прийняття угоди про асоціацію та ЗВТ, Синовець сказала: «Я як бюрократ повинна орієнтуватися на офіційні заяви політиків. Ваші лідери говорять, що європейські устремління України зберігаються. У той же час я розумію, що ви повинні жити в мирі зі своїми сусідами, своїми партнерами, повинні робити з ними бізнес. Єдине, що нас турбує - чи не приймете ви рішення про приєднання до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану?»

Керівник європейської делегації зазначила, що Україна «має зробити політичний вибір, при цьому вам слід розуміти, що приєднання до союзу країн-не учасниць СОТ зруйнує переговори з ЄС щодо створення ЗВТ, а також ускладнить торговельні відносини України з іншими країнами-учасницями СОТ».

Нагадаємо, 8 жовтня у Києві завершився 13-й раунд переговорів, під час яких європейська сторона надала для вивчення українській стороні свої пропозиції щодо доступу до ринку послуг.

6 жовтня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що на сьогоднішній день Україна і Європейський Союз мають компромісне рішення щодо угоди про асоціацію та вільну торгівлю. Також Азаров заявив, що угоду про вільну торгівлю між Україною та ЄС буде підготовлено до чергового саміту Україна-ЄС, який пройде 22 листопада у Брюсселі.

Черговий, 14-й раунд переговорів про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Європейським Союзом пройде на початку грудня поточного року.

13 серпня міністр економіки України Василь Цушко заявив, що приєднання України до Митного союзу не вигідно для Казахстану, Росії та Білорусі.

Як повідомлялося, міністри закордонних справ Чехії, Польщі та Швеції визнали факт існування значних труднощів у ході переговорів з Україною щодо підготовки угоди про зону вільної торгівлі.

Проте пізніше глава адміністрації президента України Сергій Льовочкін заявив, що Угода про асоціацію Україна-ЄС може бути підписана на саміті Україна-ЄС.

У той же час, в ЄС висловили думку, що Угода може бути підписана мінімум через рік. У Європарламенті взагалі сумніваються в бажанні Україні приєднатися до Євросоюзу.

Водночас, прем'єр-міністр України Микола Азаров 13-14 жовтня відвідає Брюссель для проведення переговорів стосовно укладення угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі з ЄС.

За матеріалами УНІАН

https://zn.ua/SOCIUM/polyarnye_strasti-1.html