UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тимошенко: Підвищення цін на газ пов'язане з виплатою Україною компенсацій «РосУкрЕнерго»

Причиною підвищення цін на природний газ для населення є виплата Україною компенсацій компанії «РосУкрЕнерго», повідомила Юлія Тимошенко 14 липня під час брифінгу в Києві.

Причиною підвищення цін на природний газ для населення є виплата Україною компенсацій компанії «РосУкрЕнерго», повідомила Юлія Тимошенко 14 липня під час брифінгу в Києві.

«Я переконана, що сьогоднішнє рішення про підняття цін на газ  для населення пов’язане не з вимогами МВФ. З МВФ завжди можна домовитися про інші компенсатори дефіцитів держбюджету України», - сказала Тимошенко.

За її словами, дана ухвала Нацкомісії з регулювання електроенергетики пов'язана виключно з компенсацією 5,4 млрд дол. структурам «РосУкрЕнерго» згідно з рішенням Стокгольмського суду.

«Якщо вам говорять, що це вимоги МВФ,  то я вам можу сказати, що я була прем’єр-міністром, коли ми починали працювати з МВФ. Але це виключно позиція українського уряду, і тому, незважаючи на вимоги МВФ,  я жодного разу на ці вимоги не пішла і забезпечила для України  три  транші тоді,  коли було найскладніше все робити», - сказала лідер партії «Батькивщина».

Нагадаємо, 13 липня стало відомо про ухвалу Національної комісії регулювання електроенергетики, згідно з якою роздрібні ціни на природний газ для населення України з 1 серпня 2010 року зростуть на 50%.

«Обман Януковича»

Також, Юлія Тимошенко, звинуватила президента Віктора Януковича і прем'єра Миколу Азарова в тому, що вони підвищили ціну на газ та «обдурили громадян України».

«Великим обманом було те, про що мовилося під час підписання «харківських домовленостей», що нібито, ціни на газ для України будуть зменшені на 100 доларів», - заявила лідер БЮТ.

Окрім того, Тимошенко заявила, що її команда планує заперечити в судовому порядку рішення про підвищення на 50% цін на природний газ для населення.

Нагадаємо, підвищення внутрішніх цін на природний газ до економічно обгрунтованого рівня було однією з умов видачі Міжнародним валютним фондом кредиту Україні.

Нагадаємо, що раніше уряд України і місія МВФ уклали програму співпраці на наступні 2,5 року, яка підлягає затвердженню Радою директорів МВФ. Як повідомив віце-прем'єр Сергій Тігіпко, згідно з домовленостями з фондом, Україна може отримати кредит у $14,9 млрд. під процентну ставку — 3,5% річних.

За матеріалами: Сайт Блока Юлії Тимошенко