UA / RU
Підтримати ZN.ua

Звільнення командувача Повітряних сил не пов'язане із катастрофою F-16 – Умєров

Міністр оборони пояснив звільнення ротацією.

Міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що звільнення командувача Повітряних сил Миколи Олещука не пов'язане із катастрофою американського винищувача F-16. Про це міністр заявив в інтервʼю CNN.

“Я б, напевно, сказав, що це ротація. Це два окремих питання... на даному етапі я б їх не пов'язував”, – сказав Умеров.

Умеров назвав загибель пілота F-16 Олексія Меся “прикрою” і додав, що Україна розслідує цей випадок.

“Ми аналізуємо те, що сталося. Ми також відкрили цю справу нашим партнерам, щоб вони також аналізували це і розслідували разом з нами”, – наголосив міністр оборони.

Читайте також: Ми повинні підсилюватись, — Зеленський прокоментував рішення про звільнення Олещука

Нагадаємо, під час ракетного удару по Україні 26 серпня загинув 31-річний пілот Олексій Месь. Він потрапив в авіакатастрофу на західному винищувачі F-16. Ця трагедія стала першим випадком, коли Україна втратила західне повітряне судно цього типу на війні. Офіційні причини трагедії залишаються невідомими, триває розслідування. 

Згодом депутатка Мар'яна Безугла висловила обурення через те, що Олещук є командувачем Повітряних сил, зважаючи на "погіршення та колапс" його системи управління. За її словами, причиною авіатрощі F-16 під час ракетного удару 26 листопада, в якій загинув український пілот Олексій Месь, став так званий "дружній вогонь" через дискоординацію між підрозділами. Мовляв, F-16 збила ракета комплексу ППО Patriot, винищувач "не впорався з керуванням". Олещук відповів на це, звинувативши народну обраницю у дискредитації не лише його та ПС, але й США, які є основним українським партнером.