UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зупинка потягів, відсутність світло- та водопостачання, жертви та постраждалі: перші наслідки ранкового удару по Україні

Ситуація в енергосистемі складна.

Сьогодні російські окупанти здійснили наймасштабніший удар по Україні за останній час, застосовуючи проти цивільних та енергетичних цілей в нашій державі дрони та ракети різних типів. У деяких регіонах, приміром, у Київській області, тривога тривала вісім годин. І поки Повітряні сили підраховують, скільки ворожих цілей терористи запустили в наш повітряний простір і скільки Силам оборони вдалося ліквідували, місцева влада у постраждалих регіонах вже розповіла про наслідки ранкового удару.

Київ та область. У місті зникло енерго- та водопостачання у Шевченківському, Святошинському, Солом'янському та Голосіївському районах. В області є "приліт" в об'єкт інфраструктури, пошкоджено приватні будинки. Відомо про одного потерпілого.

Луцьк. У місті зафіксовані влучання у два багатоквартирні будинки. В одному з них є загиблий, ще п'ятеро людей постраждали. Через відсутність світла у більшості районів вимкнене й водопостачання.

Житомирська область. У Звягельському районі загинула жінка 1992 року народження, трагедія сталася через падіння уламків ракети. Також постраждали житлові будинки та об'єкти критичної інфраструктури. В області введено аварійні відключення світла. 

Дніпропетровська область. Загинув 69-річний чоловік. Також сталася низка займань, зокрема пожежа у дачному будинку. 

Запорізька область. Загинув чоловік у Запорізькому районі. 

Полтавська область. Російський дрон влучив у промисловий об'єкт, травмовані пʼять людей.

Сумська область. Пошкоджено залізничну інфраструктуру, внаслідок атаки помічник машиніста потяга отримав поранення. На деяких вокзалах облаштовують Пункти Незламності. УЗ довелося на деякий час призупинити рух окремих потягів, але зараз його вже відновили

Окрім цього, є влучання у Рівному, а також Львівській та Харківській областях. Вибухи лунали й в інших регіонах, зокрема у Тернопільській та Вінницькій областях. 

В країні введено екстрені відключення світла, графіки не працюють. Міністр енергетики Герман Галущенко наголосив, що ситуація в енергосистемі складна. В деяких регіонах також вимикають водопостачання.