UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зухвалий наступ ЗСУ у Курській області посилює тиск на США – AP

Україна намагається отримати дозвіл на удари далекобійною зброєю по Росії.

США обмежують використання ракет великої дальності, які вони надають Україні, для ударів по військових об'єктах всередині Росії. Наступ України у Курській області, а також наймасштабніша ракетна і дронова атака Москви, посилили тиск на адміністрацію американського президента Джо Байдена, щоб Білий дім послабив свої вимоги до використання західної зброї.

Україна намагається змінити обережний підхід Сполучених Штатів до війни, пише агентство Associated Press.

Читайте також: США відреагували на масований обстріл України: у Білому домі висловилися про далекобійні удари по Росії

Адміністрація Байдена заявляє, що її ретельні роздуми, зокрема щодо того, яке сучасне озброєння і коли постачати Україні, необхідні для того, аби не спровокувати відплату з боку російського президента Владіміра Путіна. Деякі аналітики сходяться на думці, що Путін сприйме український удар американською балістичною ракетою дальнього радіусу дії як напад самих США.

Але інші американські та європейські прихильники України кажуть, що Білий дім повинен побачити, що погрози Путіна напасти на Захід, зокрема із застосуванням ядерної зброї, є блефом. Вони побоюються, що підтримка США, яка дозволила Україні протистояти російському вторгненню в 2022 році, надається із затримками, що у підсумку може призвести до поразки.

«Ця війна закінчиться саме так, як вирішать західні політики», - сказав американський генерал у відставці Філіп Брідлав, який очолював НАТО в Європі з 2013 по 2016 рік. Він один із тих, хто наполягає на послабленні обмежень на використання Україною наданої Заходом зброї.

«Якщо ми продовжимо робити те, що ми робимо, Україна врешті-решт програє, – сказав Брідлав. – Тому що зараз ми свідомо не даємо Україні того, що їй потрібно для перемоги».

Читайте також: Демонстрацією можливості ударів углиб РФ Україна сподівається змусити Москву до переговорів — ЗМІ

Понад 200 російських військових цілей знаходяться в межах досяжності системи ATACMS в районах, які, як видається, недбало охороняються вздовж кордону, сказав аналітик із Інституту вивчення війни Джордж Баррос.

«Ці цілі включають великі військові бази, станції зв'язку, логістичні центри, ремонтні майстерні, паливні склади, склади боєприпасів і постійні штаби», – уточнив він.

За його словами, кілька вибіркових ударів змусять Путіна перекинути сили і засоби для захисту цих об'єктів.

«Це такий тиск, яке різко знижує здатність нападника успішно логістично підтримувати свої сили на фронті», – підсумував Баррос.

Читайте також: Зеленський про наслідки ранкової атаки: "Не може бути в України обмежень у далекобійності, коли їх немає у терористів"

Чому західні партнери України не дають нам ракети дальністю до 500 км? Чому так бояться, що Київ ударить ними вглиб території Росії?

Про те, чи змінить Захід свою позицію, які аргументи Києва можуть уплинути на наших західних партнерів, – у статті Володимира Кравченка на ZN.UA «Далекобійні ракети. Шість причин, через які США не дають Україні бити вглиб Росії».