UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗСУ вперши збили російський вертоліт за допомогою двокілограмового дрона після десяти місяців невдалих спроб — Forbes

Сталося це на східній околиці Донецької області, що за 16 кілометрів від лінії фронту. Факт дальності вказує на те, наскільки важкою була операція. 

Учора, 31 липня, ЗСУ вперше за час повномасштабного вторгнення РФ в Україну дистанційно з допомогою двокілограмового безпілотника з гарнітурою віртуальної реальності збили російський вертоліт Мі-8, вага якого становила 12 тонн, інформує видання Forbes. Сталося це, ймовірно, на східній околиці Донецької області, тобто приблизно за 16 км від лінії фронту. 

На борту збитого судна були троє членів екіпажу. Мі-8 виконував ударні, транспортні та медично-евакуаційні місії.

Російські мілітарі-блогери припускають, що захисники "зловили" борт на підльоті. ЗМІ тим часом наголошує, що операції на цій відстані є дуже складною, тому не виключено, що безпілотник, який атакував вертоліт, супроводжував інший БпЛА, який повинен був захоплювати та ретранслювати командний сигнал малої дальності.

"Враховуючи, скільки безпілотників FPV українці розгортають щомісяця, загроза російським вертольотам може посилитися — дуже сильно", — підсумувало видання.

Вперше збити російський літак з допомогою БпЛА захисники спробували в вересні. Як наслідок, тепер одні російські повітряні судна супроводжують інші. 

Читайте також: ППО збила усі "шахеди", які росіяни запустили з двох напрямків, але ті вдарили ще й "Іскандерами"

"Ймовірно, знадобилося щонайменше 10 місяців спроб, перш ніж оператор українського безпілотника нарешті вразив російський вертоліт. Місяці промахів зрозумілі", — сказано у повідомленні ЗМІ. 

Медіа пояснює, що швидкість гелікоптера може сягати 240 км/год на висотах, що перевищують тисячі метрів. Для малих українських БпЛА це надто високого і надто швидко. Тож успіх цієї операції можна пояснити або професійністю українського оператора дронів, або удачею, або обома цими чинниками одночасно.