UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗСУ показали епічні кадри перших годин наступу у Курській області

Моменти, які увійдуть в історію цієї війни.

Українські військові показали перші години наступальної операції Сил оборони в Курській області. Зокрема на опублікованих кадрах видно прорив кордону з Росією, розмінування території, знищення оборонних рубежів противника, робота авіації та артилеристів, а також взяття ворожих солдатів у полон.

Відповідне відео опублікували на сторінці Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ у Facebook.

Читайте також: «Червоних ліній» не існує: американський генерал про прорив ЗСУ у Курській області

«6 серпня 2024 року. День, який увійде в історію російсько-української війни. Ретельна підготовка, планування,  раптовість, бойовий дух та інформаційна тиша стали визначальними на початковому етапі операції.

Тепер усе залежить від стійкості українського солдата усіх родів військ, задіяних в операції», – йдеться у повідомленні військових.

Читайте також: Україна може отримати крилаті ракети JASSM на тлі успіхів у Курській області: на що вони здатні

Нагадаємо, у перші дні ЗСУ ніяк не коментували події у Курській області. Першою реакцією через декілька днів були слова президента Володимира Зеленського про те, що «справедливий мир можливий лише через справедливу силу».

Тоді видання Bloomberg підкреслювало, що бої у Курській області стали першим з часів Другої світової війни випадком, коли іноземна армія зайшла на територію РФ. У матеріалі сказано, що цей інцидент застав зненацька російських військових та послабив позиції диктатора Владіміра Путіна, вказавши на крихкість тамтешньої прикордонної оборони та піднявши бойовий дух українців.

Водночас аналітики американського Інституту вивчення війни зауважили, що Курська операція ЗСУ може повністю змінити хід війни з Росією.

Читайте також: Чому США не дозволяють бити ракетами ATACMS по Курській області: виявилося, не через страх ескалації

Після прориву українських військових росіяни почали рити нові траншеї на відстані 60 кілометрів від кордону, щоб спробувати зупинити просування ЗСУ. Зокрема для цього довелося шукати людей по оголошеннях в інтернеті.

За інформацією головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, за час проведення операції у Курській області українські військові просунулися на 35 км углиб території РФ. Під контролем України вже знаходяться 1150 км² та 82 населені пункти.

Також на підконтрольній території Курської області створили першу військову комендатуру, яку очолив генерал-майор Едуард Москальов.

Читайте також: Генерал НАТО розповів про проблем РФ для відповіді на наступ ЗСУ у Курській області

Зігравши на раптовості, українські солдати взяли під контроль значну частину території Курської області та захопили сотні полонених.

Але що відбудеться за цим першим успіхом? Які стратегічні цілі українського керівництва, що розпочало ризиковану курську операцію? Чи позначиться «курський марш» на воєнній ситуації на Донбасі?

Про те, що відбувається на «північноукраїнському театрі воєнних дій», пише Володимир Кравченко у статті «Курська операція. Чим Путін відповість на приниження?».