UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗСУ отримають французькі камікадзе-аналоги "Ланцетів": що відомо про ударні та "взагалі не вражаючі" БпЛА Colibri

Експерти не вважають ці безпілотники революційними. Навіть французькі фахівці наголошують, що їх роль є більше допоміжною. 

Учора, 16 жовтня, міністр оборони Франції Себастьян Лекорню анонсував відправку ЗСУ дронів-камікадзе французького виробництва, які вже пройшли успішно всі випробування та будуть на озброєнні в тому числі в армії Франції. Їх виготовленням займається компанія Delair, публічно озброєння презентували цього літа. У Парижі визнали, що воно перебуває у фазі "наздоганяючого розвитку".

Українські аналітики з порталу Defense Express згодом наголосили, що БпЛА Colibri — аналоги російських "Ланцетів", і вони стануть першими ударними дронами, які наша держава отримає від Франції.

Втім, їх можливості не революційні. Дрони можуть протриматися у повітрі протягом 45 хвилин, їх бойова частина становить 2,3 кг, з готовими уражаючими елементами вона має режим повітряного підриву, а дальність зв'язку БпЛА — до 25 км. Також вони можуть уражати цілі й літати без супутникової навігації. 

"Не варто дивуватись тому, що на даному етапі французькі військові вважають дрони-камікадзе лише доповненням до класичної артилерії, наприклад, тих же САУ Caesar, — наголошують аналітики. — Очевидно, раз мова про оцінку "доповнюючої" ролі дронів-камікадзе в сучасній війні, то так по ним і закладаються характеристики, які, м’яко кажучи, можуть виглядати взагалі не вражаюче". 

Натомість експерти наголошують, що уваги вартий інший БпЛА — DT46. Його вага становить 25 кг з можливістю нести до 5 кг корисного навантаження. Також є версія DT26. Її маса — 17 кг, дальністю польоту — 30-50 кілометрів. 

Читайте також: У 2024-му Україна отримає від Франції менше допомоги, ніж було обіцяно у безпековому договорі: ЗМІ розповіли подробиці

Паралельно з цим українське Міноборони кодифікує та допускає до експлуатації вітчизняні дрони. Приміром, за останній місяць відомство дало "зелене світло" двом безпілотникам — стійкому до російських РЕБ "Чаклуну" та "Чорній вдові", з якою захисники можуть працювати і вдень, і вночі