UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗСУ не жаліють дронів. Росіян це дизморалить — військовий 47-ї ОМБр

Втім, БпЛА не зможуть замінити артилерію в загальному масштабі, погоджується боєць. 

Головний сержант батальйону безпілотних систем 47-ї ОМБр Рустам Мустафаєв розповів, що ЗСУ не шкодують дронів-камікадзе навіть для окремих російських піхотинців, що дає потужний результат. У коментарі "Голосу Америки" він пояснив, що це не велика витрата, адже один такий БпЛА коштує в районі 500 доларів, а на ворога такі дії захисників діють негативно у моральному плані. 

"Коли вони знають під час штурму, що ми готові задіяти 15 дронів для відбиття групи з 15 осіб, вони вже відмовляють іти на штурм", – розповідає боєць, пояснивши, що в такому випадку FPV-дрони мають перевагу над артилерією, яку не можна застосувати проти одного ворожого бійця. 

Ще один плюс — керований дрон може наздогнати рухому ціль. 

Втім, Мустафаєв погоджується, що у загальному масштабі дрони не замінять артилерію чи інші установки. Натомість БпЛА є хорошим засобом для стримування противника. 

"Але не йдеться про те, щоб повністю розбити ворога і йти вперед. Тобто артилерія нам потрібна однозначно і її дефіцит свого часу призводив до того, що доводилося відходити з позицій", — пояснює сержант ЗСУ.

Читайте також: У Сухопутних військах створять рекрутинговий центр. Пріоритет — польоти на дронах

Нагадаємо, співзасновник проєкту Drone.ua Валерій Яковенко заявив, що Україна через активне використання FPV-безпілотників під час бойових дій змінює підходи до ведення війни. Ці дрони, на думку експерта, стали новими "калашниковими". Колишній головнокомандувач сил НАТО в Європі генерал Веслі Кларк також вважає, що БпЛА — інновація війни в Україні, як, наприклад, гелікоптери під час бойових дій у В'єтнамі.