UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зради в історії з фортифікаціями на Харківщині значно менше. Їх і не повинно було бути на кордоні — Дикий

За словами військового, те, що викликає реальні питання — відсутність мінних полів та ситуація у Вовчанську. 

На кордоні Харківської області, де російські окупанти розпочали наступ, не могло бути фортифікацій, стверджує ветеран російсько-української війни та екскомандир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий. Під час інтерв'ю NV він пояснив, що, хоча до цієї історії є багато питань, зради там набагато менше, ніж розганяють в інформаційному просторі. 

"Люди собі просто нафантазували, що фортифікації мали бути по лінії державного кордону. А ніде і ніколи так не робиться. Вони завжди йдуть з достатньо серйозним відступом в глибину території, навіть найбільш передові позиції, — пояснив військовий. — Це зазвичай п’ять-сім кілометрів від кордону, але це передові блокпости. А повноцінна фортифікація, саме лінії оборони, вони завжди йдуть з відступом кілометрів на 15−20 від лінії держкордону". 

Росіяни, які зараз наступають у Харківській області, навіть не наблизилися до фортифікацій на цій ділянці. Вони, за даними військового, просунулися на глибину 5 кілометрів. 

А ось те, що викликає реальні питання — це відсутність мінних полів та ситуація у Вовчанську. У самому місті, попри те, що обороняти його складно, ніхто не готувався до бойових дій, припускає Дикий. 

Читайте також: ЗСУ стабілізували ситуацію на харківському напрямку, але їм потрібно більше зброї — Умєров

Нагадаємо, експерт Олександр Коваленко відповів тим, хто критикує військове керівництво України через відсутність фортифікацій на цій ділянці фронту, пояснюючи, що для зведення укріплень кілометр від російського кордону — це екстремальна відстань. Її може долати і покриття дивізійної гармати, і міномети калібру 82-мм, і навіть для російських снайперів з гвинтівками Драгунова така дистанція є осяжною.