UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зняття з військового обліку: у які строки це треба зробити при виїзді на ПМП за кордон

За порушення строків передбачено штраф.

В Україні триває загальна мобілізація, яка була оголошена через повномасштабне вторгнення Росії. Військовозобов’язані повинні дотримуватися правил військового обліку. В тому числі – встановлених законом строків стосовно зняття з обліку.

Читайте також: Мобілізація в Україні: на яких підставах можуть перевіряти документи

Юрист Андрій Топчій пояснив, у які строки треба знятися з військового обліку у випадку виїзду на ПМП за кордон.

Він нагадав, що відповідно до статті 37 п. 3 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу» призовники, військовозобов'язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов'язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку.

Відповідно до п. 1 Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні перебувати на військовому обліку: у разі вибуття за межі України на строк більше трьох місяців - за місцем консульського обліку в закордонних дипломатичних установах України;

В випадку порушення цих строків, особу може бути притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення п. 1 Правил військового обліку, п. 3 ст. 37 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» за несвоєчасне вибуття з місця проживання, а також за несвоєчасну постановку на військовий облік за місцем консульського обліку.

Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку, вчинене в особливий період - тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн) – ч. 2 ст. 210 КУпАП.

Нагадаємо, кого можуть зняти з військового обліку. Закон України «Про військовий обов’язок та військову службу» містить перелік категорій громадян, які можуть бути зняті або виключені з військового обліку.