UA / RU
Підтримати ZN.ua

Знали, що якщо когось поранить, то він там і залишиться — військовий розповів про вихід з "Зеніту"

Поранені до останнього сподівалися на евакуацію.

Боєць 110-ї бригади Віктор Біляк, який пораненим вийшов з напівоточеної Авдіївки, розповів "Радіо Свобода" про відхід з міста та про складнощі, пов'язані з цим.

"Наш відхід можна називати дорогою смерті або дорогою життя. Ми всі знали, що якщо когось по дорозі поранить, то він там і залишиться, бо допомога – це одразу скупчення, сповільнення. І противник це знає і очікує", - сказав старший солдат Віктор Біляк.

Поранені військові, які залишилися, до останнього сподівалися на евакуацію: "Навіть, коли останні групи виходили, вони такі "та йдіть, все добре, зараз по нас приїдуть". Утім, цього не сталося".

Як казали раніше в 110-й ОМБр, російська сторона обіцяла евакуювати поранених українських військових із опорного пункту "Зеніт", але порушила зобовʼязання.

Пізніше в російських соцмережах з'явилися кадри розстрілу російськими окупантами українських полонених в Авдіївці. П'ятьох з них вже вдалося ідентифікувати.

Як відомо, на позиції "Зеніт" лишилося шестеро військових ЗСУ. Серед них один солдат не був поранений, але вирішив залишитися з побратимами, які мали серйозні пошкодження та не могли пересуватися.

Пізніше омбудсмен Дмитро Лубінець відреагував на розстріл беззбройних полонених, сказавши, що "для Росії не існує законів та правил ведення війни".