UA / RU
Підтримати ZN.ua

Знаходитися російському флоту у Новоросійську чисто фізично небезпечно – Неїжпапа

Командувач ВМС України зазначив, що без Севастополя РФ фізично не зможе утримувати Чорноморський флот.

Росія не може повністю перебазувати свій Чорноморський флот у Новоросійськ в Краснодарському краї, оскільки там немає в достатній мірі розвиненої інфраструктури для ВМС РФ, яка є в окупованому Севастополі, зазначив в інтерв’ю «Українській правді» командувач Військово-морських сил України Олександр Неїжпапа.

Він зазначив, що база флоту – це його центр логістичного забезпечення.

«Севастополь – це база, яка будувалась сторіччями. Там розосереджені боєприпаси, запаси пального, які заховані в горах, їх не так легко вразити. Там же знаходяться ракети «Калібр», бо є закриті системи їх зберігання. По-друге, у Севастополі – центр медичного забезпечення, великий шпиталь і таке інше. Там же побудовані всі освітні заклади. Тобто Севастополь – це такий стратегічний хаб», - зазначив уродженець Севастополя, який прожив там до російської окупації у 2014 році.

Натомість у Новоросійську, за словами Неїжпапи, знаходитися флоту, особливо в такій кількості, чисто фізично небезпечно. Зокрема, військовий порт тут недостатньо розвинутий, щоб забезпечити базування Чорноморського флоту, та не розвивався після захоплення Росією Криму.

Натомість Севастополь – це головна база, яка повністю задовольняє утримання флоту, має ремонтну базу (кілька ремонтних заводів), а також аеродроми «Бельбек» і «Кача». Натомість у Новоросійську немає ні аеродромів, ні великих ремонтних заводів, ні стратегічно вдалих місць зберігання озброєння тощо.

«Це за великим рахунком одна з причин, чому вони в Криму опинилися в 2014 році. Тому що без Севастополя тримати Чорноморський флот в Чорному морі вони б не змогли», - підкреслив віцеадмірал.

Читайте також: Знищення командного пункту росіян біля Севастополя: Гуменюк заявила, що ворог у режимі екстреного переформатування

Також він зазначив, що порт Новоросійська небезпечний і через географічно-кліматичні умови – там з кавказьких гір дують неприємні вітри бора, які роблять стоянку в порту ненадійною, а навігацію дуже складною.

«Тим більше Новоросійськ не дуже приємний порт для базування через погодні умови, особливо взимку. Севастополь – дуже закрита бухта. Вона дуже географічно вдала для стоянки кораблів. Вона захищена від усіх вітрів, крім західного. Дуже символічно, до речі», - додав Неїжпапа.

На його думку, частково це є однією із причин, чому РФ хоче збудувати військовий порт в окупованій Абхазії, однак і він не буде повноцінною базою, а радше місцем базування для розосередження корабельного складу, аби не тримати весь флот в одному місці.

Зазначимо, що міністр оборони Рустем Умєров заявив, що Україна готує напрацювання, аби змусити Росію залишити тимчасово анексований Крим, зокрема вивести звідти флот.