UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зміни в законодавстві: коли можна не з’явитися за повісткою

Закон містить перелік поважних причин.

Президент України підписав закон №10449 про мобілізацію. Свій підпис голова держави поставив під документом 16 квітня.

Читайте також: Зміни у мобілізації: як працюватимуть нові правила призову

Відповідний закон вносить велику кількість змін в мобілізаційне законодавство. В тому числі у статтю 22 закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в якій вказано, які обставини дозволяють військовозобов’язаному не з’явитися за повісткою.  

Згідно з нею, поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форм власності), визнаються:

За законом, у разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

Нещодавно президент України підписав закон № 10313, який скасовує висновок ВЛК «обмежено придатний». Нагадаємо, коли обмежено придатним чоловікам необхідно пройти повторний медичний огляд.