UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зміни в законодавстві: чи матимуть право на відстрочку студенти

З текстом нового законопроєкту про мобілізацію вже можна ознайомитись.

У кінці грудня Кабінет Міністрів України зареєстрував новий законопроєкт про мобілізацію. У документі, зокрема, йдеться про обмеження прав ухилянтів, зниження призовного віку та підстави для відстрочки.

Читайте також: Повістки на блокпостах: чи можуть їх вручати під час мобілізації

Адвокат Богдан Переседа пояснив, чи можуть втратити право на відстрочку від мобілізації чоловіки, які  отримують вищу освіту.

Він нагадав, що на даний момент це всього лише внесений законопроект і висловив сумніви, що його приймуть саме у такій редакції.

Що стосується студентів, законопроект містить наступне положення стосовно тих, хто матиме право на відстрочку:

«здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною a6o дуальною формами здобуття освіти i здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю (фахом), а також докторанти, які навчаються за денною a6o дуальною формами здобуття освіти».

Рівень «магістра» не є вищим за рівень «спеціаліста», вони є однаковими відповідно до положень Закону України «Про вищу освіту». Таким чином, здобуття диплому магістра за спеціальністю, за якою є диплом спеціаліста, не надасть права на відстрочку, оскільки не дотримується вимога «здобувати рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю (фахом)».

«За логікою цього законопроекту для отримання відстрочки потрібно здобувати вищий рівень освіти – третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень:  доктор філософії/доктор мистецтва (навчання в аспірантурі)», – пояснив він

У випадку здобуття диплому магістра при наявності диплому бакалавра за цією спеціальністю, а також одночасно при наявності диплому бакалавра+спеціаліста за іншою спеціальністю, на думку юриста, згідно нового законопроекту, право на відстрочку також не буде. Оскільки не дотримується вимога «здобувати рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю (фахом)». Тобто, маючи дипломи бакалавра+спеціаліста (який прирівнюється до магістра), особа йде здобувати ступень магістра (після бакалавра) за іншою спеціальністю, й відповідно, право на відстрочку не буде.

Здобуття диплому бакалавра при наявності диплому бакалавра+спеціаліста за іншою спеціальністю також не може бути підставою для відстрочки, оскільки для відстрочки потрібно «здобувати рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю (фахом)». Тобто, якщо просто знову піти на бакалавра, маючи при цьому бакалавра+спеціаліста за іншою спеціальністю, то права на відстрочку не буде.

Юрист також зазначив, що новий законопроект, на момент його подачі, не містить вікових обмежень для студентів на отримання відстрочки.

Нагадаємо, заступниця голови Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук (фракція "Слуга народу") заявила, що законопроєкт про мобілізацію  в оригінальному вигляді не буде виноситися на голосування у парламенті.