UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зміни в законодавстві: чи матимуть право на відстрочку чоловіки з III групою інвалідності

Новий законопроект зареєстровано у Верховній Раді.

25 грудня Кабінет Міністрів України зареєстрував новий законопроєкт про мобілізацію, який передбачає низку суттєвих змін. Проєкт закону може суттєво скоротити перелік категорій осіб, які мають право на відстрочку від мобілізації.

Читайте також: Мобілізація жінок: майор запасу розповів, чи потрібна вона Україні

Згідно з ним, право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації матимуть особи з інвалідністю І чи II групи або ж тимчасово непридатні за станом здоров’я на термін до 6 місяців. Осіб з III групою інвалідності у переліку немає, тому права на відстрочку вони не матимуть.

Але це лише проєкт закону, в який ще можуть бути внесені зміни. Зараз він опрацьовується у комітеті.

У яких випадках встановлюють 3 групу інвалідності

Люди з III групою інвалідності мають помірні функціональні порушення й обмеження життєдіяльності. Вони потребують соціальної допомоги і соціального захисту.

Критеріями для встановлення III групи інвалідності є обмеження:

Особи з інвалідністю III групи можуть навчатися та працювати, однак за умови забезпечення їх засобами компенсації фізичних дефектів чи порушених функцій організму, проходження реабілітації.

Також згідно Переліку анатомічних дефектів, інших необоротних порушень функцій органів і систем організму, станів та захворювань, за яких відповідна група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду, III група інвалідності може бути встановлена у наступних випадках:

Нагадаємо, які зміни щодо мобілізації пропонує Кабмін. У документі, зокрема, йдеться про обмеження прав ухилянтів, зниження призовного віку та підстави для відстрочки.