UA / RU
Підтримати ZN.ua

Живлення ЗАЕС відновили ще вчора – Енергоатом

Станція опинилась знеструмленою вночі, 10 серпня.

Високовольтну лінію електропередачі, яка живить Запорізьку атомну електростанцію відремонтували та підключили до неї ЗАЕС. Про це повідомили в Енергоатомі з посиланням на директора Петра Котіна.

«Петро Котін також повідомив, що високовольтну лінію зв‘язку 750 кВ відремонтували – і ЗАЕС підключена до основної лінії живлення вчора, 10 серпня, о 19:02», – зазначили в Енергоатомі.

Вночі, 10 серпня, ЗАЕС втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ. Після цього станцію довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ, відключення якої може загрожувати втратою зовнішнього живлення (блекаут).

Читайте також: Окупанти не пустили експертів МАГАТЕ на дахи реакторів ЗАЕС та машинні зали

Повідомлялося, що загроза теракту на ЗАЕС досі залишається. Президент України Володимир Зеленський казав, що ризик підриву станції є реальним, навіть якщо окупаційні сили передадуть її під контроль МАГАТЕ.

Йод чи йодид калію? До сорока років чи після? Їхати бігом чи залишатися? А якщо їхати, то як далеко? Микола Гаврись розвіює «ядерні» страхи українців у тексті «Ситуація на Запорізькій АЕС: можливі варіанти розвитку».