UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський про збиття "Шахедів" західними союзниками: поки що відзначилася лише Білорусь

Президент України заявив, що це принизливо для сильного демократичного світу.

Західні союзники збивають іранські ракети в небі Близького Сходу, проте досі не ухвалили аналогічного рішення про збиття російських ракет та “Шахедів” над Україною. Також це не робиться, коли дрони залітають на територію сусідів, заявив президент Володимир Зеленський на ХХ зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES).

"Коли ми чуємо, що в Росію прибули нові ракети з Ірану, це ж те саме зло, яке союзникам доводилося вже збивати в небі Близького Сходу. Зараз, можливо, відрізняється марка ракет, але не терористичний мотив Ірану, що лежить в основі розповсюдження та застосування цієї зброї”, – сказав президент.

Читайте також: Дуда і Науседа: Країни НАТО розпочали дискусію щодо збиття російських ракет над Україною

За словами Зеленського, коли Україна порушує це питання у розмовах з партнерами,  то усі намагаються його заговорити. Він наголосив, що партнери бояться сказати "ми працюємо над цим". 

“Поки що лише Білорусь відзначилася збиттям російських "Шахедів". Це справді, я вважаю, просто принизливо для сильного демократичного світу”, – зауважив глава держави. 

Він зазначив, що Україна та партнери знають всі точки, де яких Росія збирає сили для ударів і тримає своє ППО. 

Нагадаємо, міністр закордонних справ Польщі заявляв, що Польща та інші країни, які межують з Україною, мають "обов'язок" збивати російські ракети, що наближаються до їхнього повітряного простору, навіть якщо НАТО виступає проти такої дії. Він додав, що Варшава зобов'язана забезпечити безпеку своїх громадян, попри побоювання, що перехоплення ракет над українською територією може втягнути Альянс у війну Росії проти України. Водночас представник НАТО заявив, що збиття Польщею російських ракет над територією України буде мати наслідки для всього Північноатлантичного альянсу.