UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський про САУ “Богдана”: Україна виготовляє найбільше в Європі артсистем

Також Україна розробляє далекобійні ракетні системи.

Український військово-промисловий комплекс виготовляє ”потужну кількість САУ “Богдана” в місяць”. Про це під час зустрічі із журналістами у понеділок, 15 липня, сказав президент України Володимир Зеленський.

“Вважаю що дуже потужну. Із заводів в Європі, я б сказав, найбільша кількість артилерійських систем на місяць виробляється нашим підприємством”, – сказав Зеленський, проте не уточнив, скільки саме. 

На запитання про розробку власної далекобійної зброї, Зеленський підтвердив, що Україна займається іншими системами, які дають дадуть можливість “бути нам більш далекобійними”.

“Окрім дронів... Розробки є”, – констатував Зеленський.

Читайте також: Україна наростила виробництво САУ «Богдана» до восьми в місяць – NYT

11 липня міністерство оборони Данії повідомило, що країна замовила для України дивізіон САУ "Богдана" — 18 самохідних артилерійських установок. Там очікують, що вже найближчими місяцями захисники отримають це озброєння. Таким чином країна першою у світі почала купувати зброю для ЗСУ у виробників з України. 

САУ "Богдана" — це українська колісна гаубиця, обладнана гарматою калібру 155 мм. Випробування установки завершилися у квітні 2022-го. Станом на кінець 2023-го було виготовлено близько 30 таких САУ. Але у квітні 2024-го президент Володимир Зеленський розповів про плани щодо збільшення обсягів виробництва цих установок. 

Наразі в Україні триває розробка причіпної версії цієї артилерійської системи калібру 155 мм. Вона матиме такий же ствол, але буксуватиметься вантажівкою.